EU-támogatás Líbiának az embercsempészek ellen

Az EU külügyminisztereinek tanácsa hétfőn úgy döntött, hogy támogatni fogják az ENSZ-háttérrel működő líbiai kormányt, hogy az rendbe hozza haditengerészetét és felvegye a harcot a területén működő embercsempészekkel.

 

A támogatás részleteit még nem dolgozták ki, de az unió külpolitikai vezetője, Federica Mogherini szerint a következő napokban elkészülnek vele.

 

Líbia az egyik kulcsfontosságú dobbantó a Szaharától délre fekvő országokból Európába igyekvő migránsok számára, akiket az embercsempészek rosszul felszerelt, gyenge hajókra szállítják fel és küldik őket nem egyszer halálba.

 

A migránsáradat épp az egykori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi 2011-ben történt legyőzése és megölése után erősödött fel. Az országban nincs erős kormányzás, Líbia őrlődik a polgárháború és az Iszlám Állam között. Az olasz partokat szerencsésen elérő migránsokat sokszor épp azért nem küldik vissza, mert az országban káosz uralkodik.

 

Líbia egyébként Olaszország egykori gyarmatbirodalma volt. Az olasz kormány nemrég bejelentette, hogy hajlandó  5000 embert küldeni az országba, hogy helyreállítsák a rendet. Németország és Franciaország azonban minden intézkedést az ENSZ Biztonsági Tanácsától és a NATO döntésétől tenne függővé.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: dailymail.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »