EU-tagság: Eljött az ideje a cseh távozás előkészítésének, véli Václav Klaus

EU-tagság: Eljött az ideje a cseh távozás előkészítésének, véli Václav Klaus

Eljött az ideje annak, hogy megkezdődjenek az előkészületek a Cseh Köztársaság kilépésére az Európai Unióból, mert ez az egyetlen útja annak, hogy megtartsuk és megmentsük az államunkat– véli Václav Klaus cseh exállamfő. A cseh politikust zavarja az a kötelezettségszegési eljárás, amelyet az Európai Bizottság indított Csehország ellen a kötelező menekültkvóták ügyében.

 

„Elvileg és a leghatározottabban tiltakozunk az EU azon döntése miatt, hogy a Cseh Köztársaság ellen eljárást indítson a migránsok ún. befogadásának elutasítása miatt a Brüsszel által diktált kvóták értelmében. Tiltakozunk a büntetési szándék ellen és amiatt, hogy így akarnak bennünket engedelmességre kényszeríteni”

 

– vélekedett az egykori cseh államfő, hozzátéve, hogy az EU ezzel csak megmutatja azt, hogy milyenek a szándékai Csehországgal.

 

Csehország Klaus szerint elutasítja azt, hogy kötelezően idegenekkel népesítsen be cseh területeket. Klaus szerint az is megengedhetetlen, hogy  Csehország szerinte alkalmazkodásra képtelen közösségek alkotta multikulturális társadalom legyen.

 

„Elutasítjuk azt az érvelést, hogy ott kell lennünk, jelen kell lennünk a döntéshozatalnál, vagyis hogy ott kell lennünk az Únió úgynevezett kemény magjában. Az EU döntési folyamatainál ugyan most is jelen vagyunk, de mégsem mi döntünk”

 

– hangsúlyozta Václav Klaus hozzátéve, hogy Csehország hangját jelenleg is figyelmen kívül hagyják.  Klaus szerint Csehországnak nincs szüksége az európai uniós dotációkra és nem is akarja ezeket.

 

„Mindebből egyetlen lehetséges és jelenleg szükséges végkövetkeztetés vonható le: megérett az idő arra, hogy elkezdjük előkészíteni országunk távozását az Európai Unióból. Ez az egyetlen útja annak, hogy államunkat, amelyet elődeinktől örököltünk, és amelyet kötelességünk önazonosságtudattal bíró entitásként átadni, fenntartani és megmenteni a jövő nemzedéknek,”

Hírdetés

 

– mutatott rá a cseh exelnök.

 

Zaorálek: a kötelező kvóták egy Patyomkin-falu

 

A cseh diplomáciai vezetője, Lubomír Zaorálek is keményen visszautasította azt, hogy az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indítson Csehország ellen a migrációs kvóták figyelmen kívül hagyása miatt.

 

Lubomír Zaorálek (ČSSD) cseh külügyminiszter. Kép: novinky.cz

 

Az eljárást lehetőségnek tekinti egyúttal arra is, hogy Csehország kiteregesse saját érveit ez ügyben.

 

„Egy egész sor olyan dolog történik, hogy embereket kényszerítünk arra, hogy olyan országba menjenek, ahol nem is akarnak maradni. Az egész ötlet, hogy Európában néptömegeket fogunk áthelyezni, nekünk elhibázottnak tűnik”

 

– jelentette ki újságíróknak a cseh szociáldemokrata párti külügyminiszter.

 

Novinky.cz/Körkép.sk

 

Nyitókép: novinky.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »