EU-s zászlókat égettek Szófiában

EU-s zászlókat égettek Szófiában

A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság ellen tüntettek a bolgár hazafiak.

Január elsejétől hat hónapon át Bulgária tölti be az Európai Unió soros elnökségét. A kelet-balkáni állam Észtországtól veszi át, és júliusban Ausztriának adja tovább a tisztséget. Az EU-hoz tíz évvel ezelőtt, 2007-ben csatlakozott Bulgária először látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.

Hírdetés

 Szófia már véglegesítette programját és annak a prioritásait: az ország elsősorban a gazdasági növekedés és a társadalmi kohézió erősítésére, a nyugat-balkáni államok integrációjára, a kontinens stabilitására és biztonságára, illetve a digitalizációra, a versenyképesség fokozására kíván majd összpontosítani.Az elnökség nyitóeseményére a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság tagjai január 11-én Szófiába látogattak, ahol a bolgár prioritásokról egyeztettek. A delegáció tagjai között ott volt Antonio Tajani európai parlamenti elnök, és a Tanács vezetője, Donald Tusk is.

Múlt hét csütörtökön 11 helyen tiltakoztak a bolgár fővárosban.George Pykov, az egyik tüntető elmondta:“Az Európai Uniót nem érdekli sem Bulgária, sem akármelyik kelet-európai ország! A mi gondjainkat nem oldják meg úgysem, elégedett vagyok, hogy a honfitársaim az EU ellen harcolnak.

Rengeteg Nagy-Britanniában élő bolgár abban reménykedik, hogy Bulgária hamarosan kilép az Unióból és egy jobb jövőben bíznak. Itt az idő, hogy Bulgária a saját útjára lépjen”“Hogy éljek meg 85 euróból egy hónapban?” Magyarország 2011 első felében töltötte be először az Európai Unió elnökségét, és 2024-ben fog ismét sorra kerülni.


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »