EU-s terrorelhárító ügynökséget akar Johannis

EU-s terrorelhárító ügynökséget akar Johannis

Angela Merkel német kancellárral, valamint a belga és a luxemburgi miniszterelnökkel tárgyalt Berlinben Klaus Johannis román államfő, aki uniós terrorelhárító ügynökség létrehozására tett javaslatot.

Johannis Merkel_bKlaus Johannis, Angela Merkel és Xavier Bettel

Európai terrorellenes ügynökség létrehozására tett javaslatot Klaus Johannis államfő pénteken Berlinben, ahol Angela Merkel német kancellárral, valamint Charles Michel belga és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel tárgyalt. Az európai állam- és kormányfők szepteber 16-ai, informális pozsonyi tanácskozásának előkészítésére tartott megbeszélésen elhangzottakról maga Johannis számolt be a találkozót követően.

Mint kifejtette, az általa javasolt terrorelhárító ügynökségnek át kellene vennie a jelenleg ezzel foglalkozó intézmények teendőit, ami véleménye szerint fokozná az európai biztonságot. Johannis rámutatott: a tanácskozás egyik fő témája a biztonság kérdése volt, és két fő irányról esett szó: a külső biztonságról, azaz az Európai Unió határainak megerősítéséről, valamint a belső biztonságról, vagyis a terrorcselekmények megelőzéséről.

Az államfő a témában széleskörű konszenzust tapasztalt, ezért meggyőződése, hogy a közeljövőben olyan intézkedések születnek, amelyek nyomán javul a helyzet. 

Az általa javasolt közös terrorelhárító szerv létrehozása kapcsán kifejtette, ez olyan konkrét intézkedés lenne, amely átvenni a számos, jelenleg ezzel foglalkozó hatóság szerepét, és a terrorcselekmények megakadályozása lenne a fő feladata, ami reményei szerint fokozná az EU biztonságát, és növelné a polgárok biztonságérzetét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »