EU: A kohéziós támogatásokat nem arra találták ki, hogy a nemzeti kisebbségeket segítsék

EU: A kohéziós támogatásokat nem arra találták ki, hogy a nemzeti kisebbségeket segítsék

Az Index Eurológus rovata arról ír, hogy az EU Törvényszéke egy keddi határozatában kimondta, hogy nem vehető nyilvántartásba olyan európai polgári kezdeményezés, amely a nemzeti kisebbségek által lakott földrajzi területek fejlődésének előmozdítására irányul.

 

Ez azt jelenti, hogy szerintük a kohéziós támogatásokat nem arra találták ki, hogy a nemzeti kisebbségek fennmaradását segítsék. Az ítélet leszögezte, hogy a kohéziós támogatásokat a gazdasági fejlődésben lemaradt területek fölzárkóztatására találták ki, és a nemzeti kisebbségek által lakott régiók nem feltétlenül ilyenek.

 

Kérés: figyeljen jobban az EU a kisebbségekre

 

Izsák Balázs-Árpád és Dabis Attila 2013 júniusában indított polgári kezdeményezést, hogy az Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel a nemzeti kisebbségi területeket, vagyis „azokat a földrajzi régiókat, amelyeket etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól”.

 

A kezdeményezés szerint ugyanis a nemzeti kisebbségi régiók nem szükségszerűen alkotnak olyan közigazgatási egységet, amely jogosult arra, hogy részesüljön e politika alapjaiból, forrásaiból és programjaiból. Például a szlovákiai magyar kisebbség legalább három különböző uniós fejlesztési régióban szóródik szét.  

 

Magyarok Szlovákiában. forrás: delszlovakia.sk

 

Az Európai Bizottság visszadobta a kezdeményezést azon az alapon, hogy nyilvánvalóan nem tartozik a hatáskörébe e tárgyban jogi aktus elfogadására javaslatot tenni. A kezdeményezők az EU Törvényszékén támadták meg ezt a döntést.

 

Keddi ítéletükben a bírák az Európai Bizottságnak adtak igazat:

„A régió fogalmát a tagállamokban fennálló politikai, közigazgatási és intézményi helyzetet tiszteletben tartva kell meghatározni. Következésképpen az Unió nem fogadhat el olyan jogi aktust, amely úgy kívánja meghatározni a nemzeti kisebbségi régiókat, hogy nem veszi figyelembe e helyzetet.”

 

Nem lehet tehát újrarajzolni az uniós fejlesztési régiókat azért, mert nem kezelik összetartozónak a nemzeti kisebbségeket.

 

A kohéziós pénzek más célra kellenek

 

A Törvényszék arra is rámutatott, hogy e régiók sajátos etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi jellemzőinek fennmaradása nem olyan cél, amely igazolhatná az Unió kohéziós politikája keretében valamely jogi aktusnak az elfogadását. „E politika ugyanis az Unió egésze harmonikus fejlődésének előmozdítására, és különösen az egyes régióit sújtó súlyos és állandó demográfiai hátrányok csökkentésére irányul. ”

 

A Törvényszék határozata ellen két hónapon belül kizárólag jogkérdésekre vonatkozó fellebbezést lehet benyújtani az EU Bíróságához.

 

borítókép: ec.europa.eu

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »