Ettől fog megijedni az Uber, nem a magyar taxisoktól

1 milliárd dollárt fektet az Apple az Uber kínai konkurensébe. A hatalmas összeg könnyen lehet, hogy eldönti, melyik cég uralja majd az autómegosztó piacot a Távol-Keleten.

Apple 1 milliárd dollárt fektet be a Didi Chuxing nevű vállalkozába, amely az Uber legnagyobb vetélytársa az autómegosztási üzletágban Kínában, jelentette be a technológiai óriás. Noha világszerte a közösségi személyszállítási szektor legismertebb szereplője az Uber, számos más feltörekvő regionális vetélytársassal is meg kell küzdeniük. Ezek közül a távol-keleti országban a Didi Chuxinget mondják a legerősebbb piaci szereplőnek.

A Reutersnek kommentálva az Apple vezérigazgatója, Tim Cook azt nyilatkozta, hogy ezt a befektetést úgy kezelik, mint egy innovatív eszközt, amellyel növelni tudják a jelenlétüket Kínában. Számos oka van, hogy a befektetés mellett döntöttünk, mondta Cook, ezek egyike, hogy jobban megismerjük a kínai piac és a fogyasztók viselkedését bizonyos szegmensekben.

A Didi Chuxing egyébként nem először nyert meg technológiai óriást befektetőnek, hiszen korábban már a Tencent és az Alibaba is jelentős összeget invesztált a vállalkozásba. Ráadásul a Didi megegyezett az Uber legerősebb amerikai versenytársával is annak érdekében, hogy globális szolgáltatást tudjanak nyújtani egymás felhasználóinak, így támasztva még erősebb konkurenciát.

Az Uber a versenytársak mellett persze a hatóságok részéről is komoly támadásoknak vannak kitéve. Ezekre reagálva alakítják folyamatosan a kínálatukat és a platformon nyújtott szolgáltatásokat. Pénteken például azt jelentette be az Uber Technologies, hogy május 18-tól megszünteti Svédországban az Uberpop internetes fuvarmegosztó szolgáltatását. Az Uberpop az San Franciscó-i székhelyű cég “fapados” szolgáltatása, ebben a rendszerben dolgozóknak nem kell rendelkezniük taxivezetői engedéllyel, számolt be az MTI. A svéd bíróságok a közelmúltban többször szabtak ki bírságot az illegális taxiszolgáltatást nyújtó vezetőkre.

Az Uberpop mobiltelefonos alkalmazás 2014 szeptembere óta érhető el Svédországban, két városban, Stockholmban és Göteborgban. Az Uber Technologies három másik szolgáltatást is nyújt Svédországban, köztük az UberX nevet viselőt, amelyen keresztül professzionális, engedéllyel rendelkező vezetők autóit lehet megrendelni. A másik két, magasabb szintű szolgáltatás az UberBlack és az UberLux.

A svéd kormány azt tervezte, hogy felülvizsgálja a taxi- és utazásmegosztó szolgáltatás előírásait, de ezt egy fél évvel elhalasztotta. Az Uber azt közölte, hogy miután tudomást szereztek a felülvizsgálat halasztásáról, a bizonytalan helyzetre való tekintettel úgy döntöttek, a legjobb döntés az Uberpop leállítása lesz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »