Ettől félnek az európai szocialisták

Fenyegetést jelentenek az Európai Unióra a populisták és a neoliberálisok, Európa egyes országaiban a szélsőjobb már valóság – áll az Európai Parlament (EP) egyik pártcsoportosulásának, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) háromnapos prágai találkozója végén, szombaton elfogadott határozatában.

A PES Tanács, amely évente ül össze, hogy megvitassa a csoportosulás politikai prioritásait a “Saving Europe: for Youth and Progress” (Európa Megmentése: a Fiatalságért és Fejlődésért) nevet viselő határozatában fejtette ki álláspontját az EU helyzetéről és az uniót fenyegető veszélyekről.

A dokumentum szerint a neoliberális és konzervatív politikából eredő több évnyi megfontolatlan megszorítás, a növekvő egyenlőtlenség és bizonytalanság termékeny talajt biztosított a kétségbeesésnek. Az állampolgárok nagyobb stabilitást akarnak, a populisták azonban kihasználják a fennálló helyzetet, hogy hazugságokat terjesszenek, gyűlöletet keltsenek és megosszák az embereket, ahogy azt a Brexit és az amerikai elnökválasztás is megmutatta – áll a határozatban.

Hírdetés

A PES Tanács határozata kiemelte: a szélsőjobb több európai ország politikájában mára már rút valósággá vált, ezért a pártcsoportosulás elsődleges célja a radikalizálódás megakadályozása az európai társadalmakban.

Az európai szocialisták határozatukba foglalt állítása szerint Európában a megszorító intézkedéseket előtérbe helyező politika ellen, és a növekedésért és befektetésért küzdenek. A dokumentumban hozzátették, hogy minden esetben az alapvető szociális jogok élveznek előnyt a gazdasági szabadságokkal és a piaci versenyszabályokkal szemben.

A PES-határozat szerint Európában jelenleg túl kevés állampolgár érzi a közös jólét előnyeit, és túl sokan aggódnak a jövőjük miatt. Sok fiatal nem érzi, hogy képviselve lenne. Ahogy az állampolgárok egyre kevésbé bíznak a politikában és a demokratikus intézményekben, a szavazásokon is egyre csak csökken a részvételi arány – állapította meg az EU kihívásait taglaló részben a dokumentum.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »