Étolaj: még folynak a vizsgálatok

Jelenleg is tart az étolajak komplex vizsgálata, az első eredmények egy-két héten belül várhatók – közölte megkeresésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Magyar Nemzetben körülbelül másfél hete számoltunk be róla, hogy cikkeink után a hatóság vizsgálni kezdte azokat a vélhetően áfacsalásból származó étolajokat, melyeket egy szakértői csoport talált nemrégiben a Reál, a CBA és több kisebb élelmiszerbolt polcain. Míg az itthon előállított étolaj jellemzően 400–510 forintba kerül literenként, a gyanús termékek között van olyan, amelyikért alig 300 forintot kell fizetni. Az árkülönbségre egy magyarázat lehet a szakértők szerint, az, hogy a termékek áfáját elcsalták. Lapunknak a témában több szakértő is nyilatkozott; mindannyian egyetértettek abban, hogy nemcsak az áfacsalás, hanem az élelmiszer-biztonság is nagy gondot jelenthet ezeknél a termékeknél. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nemrég arról beszélt, nem csak étolajjal foglalkoznak az áfacsalók, a cukor és a liszt is a célkeresztjükbe került. A tárcavezető kemény fellépést vár a csalók ellen.

Tegnap a Nébih azt közölte a magyar sajtóval, hogy Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az idén is elrendelte a nyári szezonális ellenőrzést. Július 1. és augusztus 31. között a szervezet a megyei kormányhivatalok szakembereivel közösen ellenőriz az idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó-létesítményekben. Közölték, folytatódik az áprilisban elrendelt nem magyar előállítású, alacsony árú UHT-tejekre irányuló ellenőrzés. A nyári akcióban az ellenőrök kiemelt figyelemmel vizsgálják a fagylaltokat, az előre csomagolt baromfitermékeket, a nyáron is népszerű halételeket, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket is.

A NAV továbbra sem tájékoztatta lapunkat arról, hogy cikkeink után vizsgálják-e az étolajok beszállítóit vagy más érintetteket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »