Étkezés: Ausztráliában sem minden fenékig tejfel

Egy átlagos ausztrál étrend „elégtelen” minősítést kapna, ha leosztályoznák – állítják a kutatók az Ausztráliában végzett eddigi legnagyobb étrendvizsgáló felmérés során, amely szerint az egészséges táplálkozást mérő 100-as skálán az ország lakossága átlagosan mindössze 59 pontot ér el.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) hétfőn tette közzé az ausztrálok táplálkozási szokásait kiértékelő Healthy Diet Score elnevezésű felmérésének eredményeit. A tizenkét hónapot felölelő vizsgálat során a kutatók 86 500 ausztrál étrendjét elemezték.

Manny Noakes, a CSIRO munkatársa szerint az ausztrálokról általában úgy vélik, hogy fittek és egészségesek, a mostani felmérés eredményei szerint azonban országszerte bőven lenne mit javítani a táplálkozási szokásaikon.

A mutatók szerint a válaszadók 80 százaléka nem érte el a viszonyítási pontként használt 70-et a 100-ból, míg az összesített átlag 100-ból 59 pont lett.

„Ha csak 10 ponttal tudjuk javítani az összesített mutatót, azzal már segítünk Ausztráliának szembeszállni az elhízással és az életmóddal összefüggő betegségek, azaz a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések egyre növekvő előfordulási arányával” – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy már apró étrendbeli változtatásokkal is jelentős javulást lehetne elérni a következő években.

Noakes szerint mindössze annyit kell tenniük az embereknek, hogy megfelezik a rossz és megduplázzák a jó ételek mennyiségét. Más szóval, fele annyi csokoládét, chipset és gyorsételt kell enni, a zöldségbevitelt pedig meg kell duplázni.

„Arra bátorítjuk az embereket, hogy rendszeresen végezzék el a tesztet, ezzel biztosítva az étkezési szokásaik, az egészségük és a jólétük javulását” – tette hozzá a szakember.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »