Ételmizéria

VEZÉRCIKK – Hány gyermek szorult orvosi ellátásra, került kórházba Romániában az otthon vagy oktatási intézményben fogyasztott élelmiszer miatt?

A kérdés immár mindennapossá vált az országban, a szerdai pontos válasz pedig az, hogy huszonöt. A hazai élelmiszer-biztonság egyszerűen padlót fogott az elmúlt hetekben, amióta február elején Argeş megyében felütötte a fejét a veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó, három csecsemő halálát okozó kólibaktériumos fertőzés. Eleinte a legtöbben arra gyanakodtak, hogy a megbetegedésekben az adott szociális környezet, az érintett családok táplálkozási szokása a ludas, időközben azonban máshol is felbukkant a fertőzés, mára több, még külföldre is exportált tejtermékről is kiderült, hogy ártalmas az egészségre.

A legnagyobb baj, hogy miközben a hatóságok és a szakemberek még ma is csak találgatják a bajok forrását, bevonva időnként bizonyos készletet egy problémásnak ítélt termékből (például a gyermekeknek osztogatott iskolatejből), az egészségét óvni próbáló fogyasztónak megrendül a bizalma a hazai élelmiszeriparban. Márpedig ha az illetékesek nem tisztázzák mihamarabb, hogy pontosan mely termékek jelentenek veszélyt az egészségre, és nem foganatosítanak drasztikus intézkedéseket, annak a termelőktől, gyártóktól kezdve a forgalmazókig mindenki megissza a levét.

A mostani élelmiszer-mizéria közepette egyszerűen megvalósíthatatlannak bizonyultak azok a próbálkozások, hogy a romániai áruházláncokat arra kötelezzék: polcaikon legkevesebb 51 százalék legyen a belföldi termékek aránya. És talán mondani se kell, mennyire visszás, hogy mindeközben a bukaresti mezőgazdasági miniszter azzal a hajmeresztő indokkal akarja román termékként levédetni az EU-ban a kürtőskalácsot, hogy annak első írásos receptje úgymond egy „román nemzetiségű erdélyi magyar állampolgártól” származik a 18. századból!

Vagyis miközben gyermekek tucatja betegszik meg bizonyos gyártók súlyos mulasztása és az élelmiszer-biztonsági illetékesek alkalmatlansága miatt, az agrárminiszter legnagyobb gondja a történelemhamisítás. Jó étvágyat kívánunk annak, akinek van gyomra hozzá!


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »