ET emberi jogi biztosa: intézményesített idegengyűlölet Magyarországon

ET emberi jogi biztosa: intézményesített idegengyűlölet Magyarországon

A magyarországi menekültpolitikát bíráló cikket közölt Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán a The New York Times című amerikai napilap online kiadásában.

Az írás szerzője emlékeztet a pozsonyi EU-csúcsra, amelyen kiderült, milyen nagy a megosztottság a tagországok között abban, hogy miként kell kezelni a migránsok áradatát.

Nils Muiznieks szerint nem okozott meglepetést, hogy Magyarország az Európai Unió javaslatait leginkább elutasító országok egyike volt.

A magyar kormány ugyanis már korábban is hozott olyan intézkedéseket, amelyek ellentétesek az emberi jogok tiszteletben tartásának és a jogállamnak az elveivel – írta.

Az emberi jogok szempontjának háttérbe szorítását azonban a cikk szerint a magyar kormány menekültpolitikája mutatja a legékesszólóbban.

A szerző szerint az átfogó jogszabályi változtatások gyakorlatilag lehetetlenné tették a migránsok számára, hogy menekültstátuszt kapjanak az országban, védtelenebbé tették a menekülteket, indokolatlanul kriminalizálták a bevándorlókat és a menedékkérőket.

Az írás szerint Orbán Viktor kormánya olyan menetrendet dolgozott ki, amelyet csak “intézményesített idegengyűlöletnek” lehet minősíteni.

A cikk bírálja a magyar kormánynak azt a törekvését, hogy a migránsokat a magyar társadalomra leselkedő veszélyként állítsa be.

Az effajta befeketítő kampány nem újdonság Európában – állapítja meg a cikk, utalva az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjára, a francia Nemzeti Frontra és az olasz Északi Ligára.

“Csakhogy Magyarországon maga a kormány az, amely ilyen valótlanságokat sulykol” – írja a szerző.

MTI

The post ET emberi jogi biztosa: intézményesített idegengyűlölet Magyarországon appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »