Észtország nagyon szolidáris, de az állandósított migránskvótázás veszélyesnek tartja az EU-ra

Észtország szolidaritást tanúsít az európai migrációs válság során, de a téma megosztja az Európai Uniót, az állandó menekültelosztási mechanizmus pedig alááshatja az Európai Unió egységét – mondta szerdán Varsóban Taavi Roivas észt miniszterelnök.

Roivas a lengyel kormányfő meghívására érkezett Varsóba, Beata Szydlóval a kétoldalú kapcsolatokon kívül többek között a júliusban esedékes varsói NATO-csúcstalálkozó előkészületeit, valamint az energiabiztonsági kérdéseket vitatta meg.

A közös sajtóértekezleten az észt kormányfő elmondta: az egyeztetés során a migrációs válság témájára is kitértek. Hangsúlyozta: Észtország szolidaritást mutat a többi uniós tagállammal, ugyanakkor ezen a téren polarizációt észlel az Európai Unión belül.

"Jövőre nézve meg kell találni a megoldást" – sürgette, s aggodalmát fejezte ki, hogy az Európai Bizottság áprilisi, az automatikus menekültelosztási mechanizmus bevezetésére irányuló javaslata aláássa az EU egységét. "Arra kell összpontosítani, hogy a Törökországgal kötött szerződés, és más, már meglévő megállapodások érvényesüljenek" – mondta.

Az uniós tagságról szóló brit szavazást illetően mindkét kormányfő kiemelte annak fontosságát, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióban maradjon.

Biztonságpolitikai kérdésekről beszélve, Roivas elmondta: a NATO védelmi szervezetként jelenleg az elriasztóképesség növelésével Oroszország agresszivitására reagál, mely a Balti-tenger térségében, Ukrajnában és – mint értékelte – Szíriában is észlelhető.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »