Észak-Korea: Washington elért a diplomáciai erőfeszítések határáig

Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: Észak-Korea jobb belátásra térítésében Washington elért a diplomáciai erőfeszítések határáig. A nemzetbiztonsági tanácsadó Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövettel együtt részt vett a szokásos napi sajtóértekezleten a Fehér Házban.

McMaster megjegyezte: az észak-koreai válság kezelésére „van katonai megoldás”. A nemzetbiztonsági tanácsadó hangsúlyozta az Észak-Korea ellen hozott szankciók szigorú betartásának és betartatásának fontosságát. Figyelmeztette azokat, akik a békés megoldásról beszélnek, hogy „a katonai megoldás lehetősége igenis az asztalon van”. Szerinte ha szükségesnek látszik, az amerikai kormány majd él is vele.

Nikki Haley szintén a büntetőintézkedések fontosságát hangsúlyozta. Leszögezte, hogy a legutóbb hozott szankciók nyomán az Észak-Koreába irányuló kereskedelem kilencven százaléka egyszerűen leáll majd.

AZ ENSZ-nagykövet beszélt Szíriáról is, szerinte az Egyesült Államok addig nem lesz elégedett, amíg Szíria nem válik stabil állammá. Ez viszont állítása szerint addig nem érhető el, amíg Bassár el-Aszad államfő van hatalmon.

Haley bejelentette azt is, hogy az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés jövő heti ülésén mondandó beszédében a béke, a biztonság és a nemzetközi közösség összefogásának fontosságát hangsúlyozza majd.

A sajtóértekezleten kiderült az is, hogy Donald Trump az ENSZ-közgyűlés ülésszakán hétfőn Franciaország és Izrael, kedden Törökország és Afganisztán vezetőivel, valamint latin-amerikai politikusokkal találkozik, csütörtökön pedig megbeszélést folytat Dél-Korea és Japán vezetőivel, az ukrán elnökkel és a katari emírrel is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »