Észak-Korea tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétát

Észak-Korea tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétát

Észak-Korea sikeres kísérletet hajtott végre tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával.

Észak-Korea bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtott végre egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával, aminek révén újabb eszközre tett szert egy nagy erejű atomtámadáshoz. A dél-koreai hadsereg megerősítette, hogy Észak az előző nap keleti partjainál kilőtt tengeralattjáróról egy ballisztikus rakétát.

A rakéta mintegy 30 kilométer távolságra repült el – közölte egy szöuli védelmi minisztériumi tisztségviselő, hozzátéve: nem biztos, hogy a kísérlet sikeres volt.

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint a kísérletet személyesen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető irányította.

Az Egyesült Államok stratégiai parancsnoksága közölte, hogy észlelte az észak-koreai rakéta elindítását, és nyomon követte röppályáját, de a rakéta nem jelentett veszélyt Észak-Amerikára. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy ballisztikusrakéta-kísérleteivel Phenjan egyértelműen megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát.

Franciaország felszólította az Európai Uniót, hogy vezessen be további szankciókat Észak-Korea ellen, ha Phenjan valóban elindított egy ballisztikus rakétát.

Szakértők felhívták a figyelmet: Phenjan már egy ideje kísérletezhet azzal, hogy vízről vagy víz alól indítható rakétát fejlesszen ki. Biztonságpolitikai elemzők rámutattak, hogy rendkívül nyugtalanító, ha Észak-Korea ilyen technológia birtokába jutott, mert a víz alatti rakéták esetében a kilövés előkészületeit sokkal nehezebb idejekorán észlelni, mint a szárazföldi rakétáknál.

Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben. Ezt követően Phenjan többször lőtt ki rövid hatótávolságú rakétákat a tenger irányába. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »