Észak-Korea támadással fenyegetőzik

Válaszcsapással fenyegetőzött az észak-koreai hadsereg hétfőn, arra reagálva, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott a THAAD típusú, korszerű amerikai rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítéséről.

Ez volt az első hivatalos észak-koreai megszólalás a múlt pénteki szöuli bejelentésről. Közleményében a hadsereg úgy fogalmazott, hogy azonnal reagálni fog, amint eldől, hogy az amerikai “inváziós eszközök” mikor és milyen helyszínre kerülnek Dél-Koreában, mégpedig “kíméletlen válaszcsapással”, “fizikai művelettel”.

Phenjan azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a THAAD telepítésével háborút kíván kirobbantani, Dél-Koreának pedig azt üzente, hogy az önmegsemmisítés felé tett lépést a rendszer befogadásával.

Washington és Szöul azzal indokolta múlt hét végén bejelentett megállapodását, hogy a THAAD rendszerrel védelmet kíván nyújtani az észak-koreai atom- és tömegpusztító fegyverek, illetve ballisztikus rakéták ellen. A két ország azt követően kezdett el tárgyalni a telepítésről, hogy Észak-Korea február elején nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, előtte pedig végrehajtotta negyedik föld alatti atomrobbantását is, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatait.

Dél-koreai részről közölték, hogy heteken belül kiválasztják a telepítés pontos helyszínét, és azon lesznek, hogy a jövő év végére a rendszer működőképes legyen. A két Korea az ötvenes évek elején véres háborút vívott egymással, és békeszerződés nem született köztük. Az Egyesült Államok azóta is jelentős katonai jelenlétet tart fenn Dél-Koreában.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Kína szerint az amerikai rakétavédelmi rendszer miatt Dél-Korea katonai célponttá válhatÉszak-Korea megfenyegette az Egyesült ÁllamokatRakétapajzsot telepít az Egyesült Államok Dél-KoreábaRovatok: KülföldTelepülés: Észak-KoreaCímkék: Kim Dzsong Un, Észak-Korea, Dél-Korea, Egyesült Államok, konfliktus, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »