Észak-Korea rakéta-atomtöltettel fog robbantani?

MTI nyomán

Nem kizárt, hogy Észak-Korea egy ballisztikus rakétára szerelhető atomtöltettel hajtja végre következő kísérleti nukeáris robbantását – közölte hétfőn a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője.

Phenjan legutóbb január 6-án végzett ilyen tesztet. Pak közlése szerint emberek és járművek mozgásait észlelték a szomszédos ország északkeleti részén lévő Punggye-ri nukleáris gyakorlóterepen, ahol Phenjan a korábbi nukleáris rakétakísérleteit végrehajtotta. A dél-koreai államfő arra figyelmeztetett, hogy Phenjanra még keményebb szankciók várnak, ha nem hagy fel az újabb provokációkkal.
    
Kim Dzsongun észak-koreai vezető a múlt hónapban arra utasította a fegyveres erőket, hogy mielőbb “folytassák a nukleáris robbantási kísérleteket az újonnan kifejlesztett nukleáris robbanófejekkel”. Az újabb tesztet várhatóan még az észak-koreai kormánypárt májusi kongresszusa előtt végrehajtják.
    
Phenjan múlt pénteken először tesztelt háromezer kilométeres hatótávolságú Musudan rakétát, ám a kísérlet nem volt sikeres. A Musudan képes nukleáris robbanófej hordozására, és elérhet akár az Egyesült Államokhoz tartozó guami támaszpontig is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »