Észak-Korea "megelőző" atomcsapással fenyegetőzik

"Megelőző" atomcsapással fenyegette meg Phenjan hétfőn az Egyesült Államokat és Dél-Koreát néhány órával az előtt, hogy a két ország minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatot kezdett a térségben.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség idézte a Kim Dzsongun vezette nemzeti védelmi tanács közleményét, amely szerint "Észak-Korea kész demonstrálni hadseregének, így az atomcsapásmérő eszközeinek az erejét is a legfelsőbb parancsnokság utasítása esetén", hogy "választ adjon az ellenséges országok legnyugtalanítóbb hadgyakorlataira, amelyekkel meg akarják sérteni az ország szuverenitását, és megdönteni legitim vezetését".

A közlemény szerint az egyik célpont a dél-koreai elnöki palota, a másik pedig a washingtoni Fehér Ház lesz. Csapást mérnek az Egyesült Államokra és ázsiai-csendes-óceáni támaszpontjaira is, illetve hadműveletet indítanak Dél-Korea "felszabadítására".

Phenjan a tőle megszokott harcias hangvételű közleményét néhány órával az előtt jelentette meg, hogy hétfőn megkezdődtek a térségben az Egyesült Államok és Észak-Korea szokásos éves hadgyakorlatai, amelyeken minden eddiginél több hadieszközt és katonát vonultatnak fel.

A dél-koreai védelmi minisztérium tájékoztatója szerint 17 ezer amerikai és több mint 300 ezer dél-koreai katona vesz részt rajtuk. Az április 30-ig tartó manővereken amerikai hadászati bombázókat is bevetnek, részt vesz továbbá a John C. Stennis atommeghajtású repülőgép-hordozó és egy Virginia típusú atommeghajtású tengeralattjáró is. A hadgyakorlatokon az észak-koreai tömegpusztító fegyverek semlegesítését, illetve észak-koreai fenyegetésekre adandó megelőző csapásmérést fognak gyakorolni.

A közös amerikai–dél-koreai parancsnokság értesítette Észak-Koreát a Key Resolve és Foal Eagle fedőnevű hadgyakorlatok "védelmi jellegéről". Phenjan ennek dacára ellene irányuló agressziónak tartja őket.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető már a múlt pénteken elrendelte az ország atomfegyvereinek készenlétbe helyezését, hogy bármikor bevethetők legyenek, "válaszul az ellenségektől érkező fenyegetésekre".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »