Észak-Korea azt állítja, nem kínozták a héten meghalt amerikai diákot

Észak-Korea azt állítja, nem kínozták a héten meghalt amerikai diákot

Észak-Korea tagadja, hogy megkínozták Otto Warmbiert vagy kegyetlenül bántak volna a fiatal amerikai férfival, aki pár nappal azután halt meg a héten, hogy éber kómában szállították haza a kommunista diktatúrából – derül ki az észak-koreai állami hírügynökség pénteki jelentéséből.

Észak-Korea most először reagált hivatalosan a férfi halála óta, akit saját bevallásuk szerint humanitárius okokból engedtek szabadon. Most a diktatúra azt állítja: a hatályos törvényeknek és nemzetközi normáknak megfelelően bántak amerikai foglyukkal – írja az MTI.

A férfi nagyjából egy évvel ezelőtt esett kómába, amit Észak-Korea azzal magyarázott, hogy botulizmust kapott, majd altatót adtak be neki. Ezt sem a család, sem az amerikai diplomáciai nem hiszi el. Az amerikai orvosok nem találták botulizmus nyomát a Warmbier szervezetében. A botulzimust egy baktérium által termelt méreganyag okozza.

Hírdetés

A férfit még tavaly márciusban ítélték 15 év kényszermunkára, miután kihozott egy propagandaplakátot szállodájának azon részéről, melyet a személyzetnek tartottak fenn. Ezt a sztálinista diktatúrában államellenes bűnként kezelik. Phenjan tavaly még azt állította, a Virginiai Egyetem diákja az amerikai kormány hallgatólagos támogatásával és befolyása alatt követte el a bűncselekményt.

Warmbier hazaérkezését követően nem tért már magához. Családja búcsúüzenetében azt írta, bár nem beszélt és nem reagált rájuk, az arca változásán látszott, belül tudta, hogy hazaérkezett, és végre megtalálta a békéjét.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »