Észak-Korea atomtölteteket miniatürizált?

Észak-Koreának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni a nukleáris tölteteit – számolt be a CNN az észak-koreai állami hírügynökségre (KCNA) hivatkozva.

A KCNA jelentése szerint Kim Dzsong Un atomfegyvereket fejlesztő kutatókkal és mérnökökkel találkozott szerdán, akik arról tájékoztatták, hogy különböző típusú ballisztikus rakétákat láttak el atomtöltetekkel. Az észak-koreai vezetőt idézve a KCNA azt írja: „Ezt lehet nevezni valódi nukleáris elrettentésnek” – olvasható a CNN tudósításában.

Az állami média első alkalommal közölt olyan felvételeket, amelyen az észak-koreai vezető abban a létesítményben tesz látogatást, melyben sikerült lekicsinyíteni a ballisztikus rakétákra szerelhető atomtölteteteket.

Fotó: CNN.com

Elrettentés?

Kim Dzsong Un szerint az ország nukleáris erejének legfőbb feladata egy atomháború kitörésének megakadályozása. Hozzátette, hogy minél jobb az ország nukleáris csapásmérő képessége, annál erősebb az elrettentő ereje.

A bejelentés egy hónappal azután érkezett, hogy Phenjan sikeresen tesztelt egy „miniatürizált” hidrogénbombát, amivel „nukleáris ereje újabb szintre lépett”.

Az MTI beszámolója szerint tavaly májusban Kim Dzsong Un még arról beszélt, hogy országa már birtokában van annak a technológiának, amellyel rakétákra felszerelhető méretűre tudja kicsinyíteni atomtölteteit. Han Min Ku dél-koreai védelmi miniszter pedig már tavalyelőtt októberben mondta azt, hogy Észak-Korea jelentős előrelépést ért el a nukleáris fegyverek miniatürizálásában, és egyre közelebb kerül a ballisztikus rakétákra illeszthető, viszonylag kis méretű nukleáris robbanófejek kifejlesztéséhez.

Dél-Korea aggódik

Dél-Koreát aggasztja az, hogy Észak-Korea ilyen technológia birtokában jóval nagyobb fenyegetést jelent rá, illetve Japánra és az Egyesült Államokra nézve. Phenjan ráadásul egyre harciasabb hangvételű nyilatkozatokat tesz: hétfőn megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, válaszul a két ország szokásos éves hadgyakorlatára.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 2-án fogadta el az eddigi legszigorúbb büntetőintézkedéseket Észak-Koreával szemben, mert Phenjan január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat bocsátott fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »