Észak felé tart a Matthew hurrikán

Észak felé tart a Matthew hurrikán

Észak felé folytatja útját a Matthew hurrikán, Florida nyugati részén ismét működnek egyes kikötők, eddig mintegy 5000 légi járatot kellett törölni – közölték helyi idő szerint péntek este a hatóságok.

A ciklon Florida nyugati partja mentén pusztítva útját észak felé vette. A beszámolók szerint szerda óta 5000 légi járatot kellett törölni. Pénteken Orlando repülőterén minden járatot, szombaton pedig a járatok felét törölték.

Dél-Florida repülőterei ismét üzemelnek, bár a járatok valószínűleg csak szombat déltől indulnak. A légitársaságok gépeiket korábban kivonták a Matthew haladásának irányából, most ezek a gépek visszatérnek a régióba.

A trópusi vihar vonulásának idejére felfüggesztette működését a Walt Disney World élménypark, a Universal Studios filmstúdió szabadidőközpontja, valamint a SeaWorld vízi élménypark is.

A hullámverés még mindig erőteljes

A parti őrség közlése szerint ismét működnek a kikötők Florida nyugati oldalán. A hatóságok mintegy húsz, a nyugati partvonal menti kikötőt soroltak fel, ugyanakkor továbbra is fokozott óvatosságra intették a part menti vizekre merészkedőket. Mint közölték, a hajók óvatosan közelítsék a vihar pusztította területeket, illetve óvakodjanak a vízbe került roncsoktól. Arra is figyelmeztettek, hogy kövessék figyelemmel a hatósági üzeneteket, mert a part menti hullámzás és hullámverés még mindig erőteljes.

A Matthew jelenleg mintegy 95 kilométerre délkeletre a floridai Jacksonville városától tombol.

Haitin, ahol a hét elején söpört végig a Matthew hurrikán, tovább emelkedett a halálos áldozatok száma. A karib-tengeri ország polgári védelmi hatóságának tájékoztatása szerint a halottak száma elérte a 877-et. Korábban 800 halottról szóltak a jelentések.

A szigetországban hat évvel ezelőtt, 2010-ben hetes erősségű földrengés pusztított, abban a természeti katasztrófában kétszázezer ember halt meg főképpen a főváros, Port-Au-Prince környékén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »