És ők nem számítanak családnak?

És ők nem számítanak családnak?

Portugál újságokban megjelenő anyagok ritkán vetnek hullámokat a magyar közéletben, május elején az Expresso című hetilapnak sikerült. Az interjúban Orbán Viktor meghatározta a család szó jelentését, amit sokan sérelmeztek. Mit nevezhetünk családnak?

„Egy alma nem kérheti azt, hogy hívják körtének. […] Ha egy ember egy másikkal él együtt, és nem akarnak gyerekeket, nem ápolják a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik. Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat” – nyilatkozta a miniszterelnök.

A megfogalmazás a gyermek nélküli élettársakra és a gyermekeket nevelő házaspárokra tér ki. A kormányfő nem említette azokat, akik gyermekeket vállalnak, de nem házasodnak össze. Nyilván sokakban felvetődött a kérdés, hogy ők ez értelmezés szerint családnak tekintendők-e. És mi a helyzet a gyermekeikkel egyedül maradó özvegyekkel? És az elváltakkal? És az árván maradt unokákat nevelő nagyszülőkkel? És azokkal, akik egyedül nevelik a gyermekeiket, mert házastársuk elhagyta őket? Minek nevezhetjük azt, ha egy házaspárnak gyereke születik, majd elválnak, aztán újraházasodnak? Mettől meddig nevezhető családnak a család?

A szónak – amely egyébként szláv jövevényszó – sokféle jelentése lehet. Ha egy húszas éveiben járó fiatalembernek felteszik a „Van már családja?” kérdést, az nyilván arra vonatkozik, hogy nős-e, van-e már gyermeke. A nőtlen, gyermektelen fiatalember nemmel válaszol akkor is, ha a szülei élnek, akár közös háztartásban vele. S ugyanez a család szó teljesen más értelmet nyer, amikor azt halljuk a strand hangosbemondójából, hogy „Kovács Pistikét várja családja a főbejáratnál”. Megint csak mást jelent a szó, ha például az esküvői vacsora ülésrendjében szerepel így: „nászpár, család, barátok, zenekar”. A jelentések sorát hosszan lehetne még folytatni.

Az Orbán-interjú után magánszemélyek, közszereplők, szervezetek fejtették ki a legkülönfélébb véleményüket. Az egyik ellenzéki csoportosulás „A világ és az élet bizony színes és változatos” mottóval grafikán ábrázolta, hogy szerinte mi minden tartozhat a család fogalmába: poligámia, egyneműek, kutya, macska… Ez ugyancsak sokakban kiverte a biztosítékot.

Nézzük meg, mit ír az Értelmező szótár (főszerkesztő: Eőry Vilma; Tinta Könyvkiadó) a család szóról. Elsődleges jelentésében „A szülők, a gyerekek közössége. Az egész család otthon van. A Kovács család nyaralni ment. A tágabb családba a nagyszülők és a távolabbi rokonok is beletartoznak. Népes családjuk van. • Csonka család: olyan, amelyben az elvált szülő egyedül neveli a gyermeket vagy gyermekeket. […] Szinonimái: háznép, rokonság, atyafiság, (idegen) família, (bizalmas) pereputty.” A szótár felsorolja a szó további jelentésekeit: uralkodóház, dinasztia; (népi) valakinek a gyermeke („Három családom van”); méhcsalád; (választékos) csoport, közösség; (állat- és növényrendszertanban) a nemnél nagyobb, a rendnél kisebb csoport; (nyelvtanban) valamely szóból alkotott szavak összessége.

A definíció szintén nem tér ki az özvegyekre, a nagyszülőknél nevelkedő árvákra. Az pedig értelmezés kérdése, hogy a csonka családot a család egy fajtájának tekintjük vagy önálló fogalomnak. Hasonló kérdés vetődik fel a meghatározásban nem említett mozaikcsalád kifejezéssel kapcsolatban. A jelző és az összetételi előtag általában körülhatárolja, pontosítja az értelmezést (például a családügyi államtitkár egyike az államtitkároknak, a marketingigazgató egyike az igazgatóknak), de van, hogy épp eredeti jelentésétől fosztja meg a jelzett szót (például a vegán szalonna csak nevében szalonna, ahogy a pótkávé is csak nevében kávé).

A szótártól hiába várjuk, hogy a miniszterelnöki interjú ügyében igazságot tesz. Egyfelől mondhatjuk, hogy család az, ami családnak vallja magát, de érezzük, hogy egy ember a kutyájával – bármennyire és bárhogyan is szeretik egymást – nem ugyanaz a kategória, mint egy házaspár gyermekekkel. Másfelől viszont lehetetlen pontosan körülhatárolni, mi számít családnak. Az ilyen próbálkozások könnyen indulatokat ébreszthetnek, pláne ha egy politikus tesz rá kísérletet. Azaz aki utálja Orbán Viktort, az ugyanúgy fel tudja használni a miniszterelnöki megfogalmazást igaza bizonygatására, mint aki rajong érte. A politikában az értelmezés a szokásosnál is szubjektívebb.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »