És így lesz egy atomerőműből szélkerék

És így lesz egy atomerőműből szélkerék

A fukusimai és a csernobili atomerőmű-katasztrófák emberek millióinak életét tette tönkre – emlékeztet a Greenpeace, és ennek megfelelően a nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerdán a Hősök terén a nukleáris katasztrófák áldozataira emlékezve rakott ki napelemes lámpákból egy „atomjelet”, mely fokozatosan átalakult egy jelképes szélkerékké. Az akció azt szimbolizálta, hogy a veszélyes atomenergia használata helyett át kell térnünk a megújuló energiaforrások használatára, mely az egyedüli, környezeti és gazdasági szempontból is megfelelő megoldás a jövő energiaellátására – olvasható a Greenpeace közleményében.

A Japánt elérő szökőár már öt esztendeje történt, de a fukusimai áldozatok közül mintegy 100 ezren máig nem térhettek haza; és több mint 60 ezren még most is ideiglenes szállásokon laknak. A megsérült reaktorok folyamatos veszélyforrást jelentenek, amelyekből továbbra is szivárog a szennyezés a talajba, onnan pedig az óceánba. Az erőműben és a baleset által érintett területen óriási mennyiségű radioaktív hulladék keletkezett, melynek hosszabb távú kezelésére egyelőre nincs megoldás, ahogy a sérült reaktorok felszámolására sem.

Csernobil után 30 évvel közel 5 millióan még mindig hivatalosan szennyezettnek tekintett területen laknak Ukrajnában, Oroszországban és Fehéroroszországban. A Csernobil körüli erdők, ahonnan a helyiek a tüzelőfát gyűjtik, szennyezettek; épp úgy, mint a talaj, amelyben az élelmiszereket termesztik, és a folyók, amelyekből a halakat fogják. A balesetek által érintett közösségekben emelkedett a halálozási ráta, a születési arányok csökkentek, miközben gyakoribbá váltak a rákos megbetegedések, és széles körben tapasztaltak neurológiai panaszokat.

S az egésznek az szolgál egy újabb diszkrét bájjal, hogy Helsinki felett 1986-óta a napokban mérték a legnagyobb sugárzást, aminek forrása egy sérült tároló kapszula volt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »