És akkor szépen össze is omlott a szír fegyvernyugvás

MTI nyomán

Veszélyben a genfi béketárgyalások folytatása, mivel a szíriai tűzszünet az összeomlás szélére került a hétvégén kiújult harcok miatt.

Több mint harminc ember, köztük nők és gyerekek vesztették életüket a Damaszkusz és Aleppó körüli harcokban és légicsapásokban – közölte a szíriai eseményeket nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet. Az OSDH vezetője, Rámi Abder-Rahmán már szombaton úgy vélte, hogy a február 27-e óta érvényben lévő tűzszünet gyakorlatilag nem létezik többé, mivel azt a kormányerők és a felkelők is sorozatosan megsértik. 
   
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú északi városban, Aleppóban végrehajtott légitámadásokban legkevesebb 18 ember halt meg. Az OSDH szerint a vasárnapi bombázásokat a kormányerők harci repülőgépei hajtották végre; helyi aktivisták az elmúlt napokban orosz légicsapásokról is jelentettek.
   
Az ország hivatalos hírügynöksége ugyanakkor a lázadók támadásairól, és azok áldozatairól jelentett. A SANA szerint tízen vesztették életüket a felkelők rakétatámadásaiban, amelyek célkeresztjében iskolák és civilek lakta környékek voltak.
   
A kettészakadt nagyvárosban – amelynek keleti felét a lázadók, nyugati részét a kormányhadsereg tartja ellenőrzése alatt – az al-Kaida terrorhálózat helyi ága, az an-Nuszra Front csekély jelenléttel bír, míg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek nincs helyi erőssége. Ez utóbbi csoportokra nem vonatkozik a tűzszünet, de a volt gazdasági központban jelen lévő alakulatok bombázása a fegyvernyugvás megsértésének számít.
   
Aleppóban a háború 2011-es kitörése előtt mintegy 2,5 millió ember élt, több mint Damaszkuszban. Az ország exportjának egy harmadát az északi nagyvárosban állították elő, amely földrajzi fekvése miatt is az öt éve tomboló polgárháború legfontosabb csataterének számít. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »