Érzelmeink hatása: a beszéd nélküli nyelv – Lelkünk rajta

Érzelmeink hatása: a beszéd nélküli nyelv – Lelkünk rajta

Adás:
2016. május 8., vasárnap 13.30
2016. május 9., hétfő 11.00
2016. május 11., szerda 1.30
2016. május 11., szerda 11.30
2016. május 14., szombat 12.30

A modern pszichológia még mindig próbálja megérteni az emberi érzelmek talányát. A tudattalan felfedezése segített ugyan jobban megérteni a problémát, de sok új nehézséghez és bonyodalomhoz is vezetett. Mire gondolunk, amikor érzelmekről beszélünk? Az érzelmek azonosak az érzésekkel? Esetleg az érzületekkel? Mi a különbség az érzelmek, az érzületek és az érzések (emotions, sentiments, feelings) között? Nem könnyű megválaszolni ezeket a kérdéseket, ráadásul számos különböző nézőpont létezik.

Érzelmeink közvetlen kapcsolatban vannak testünkkel, egész szervezetünket „feldúlják” és „felkavarják”. Az érzelmek nem azért keletkeznek, hogy segítsék vagy hátráltassák a mindennapi életet. Jelzőműszerként szolgálnak bennünk, tudatossá tesznek minket azokra a körülményekre, amelyek fölött korábban elsiklottunk. Szavak nélkül szólnak, mégis nagyon kifejezőek. Olyan nyelven beszélnek, amelyet azonnal megért az is, aki átéli az adott érzelmet, és az is, aki az érzelmi kitörést kívülről figyeli.

Műsorunkban egy pajzsmirigy daganattal küzdő, eredményesen gyógyuló, mély lelki munkát is végző asszony szól őszintén betegsége kialakulásának okairól, és érzelmeinek a felismeréséről, átalakításáról. Héjja Zsuzsanna szerint a betegsége felrázta őt, figyelmeztette elfojtásaira, segítségével alakíthatott saját megszokott viselkedésmintáin, kommunikációján, és az orvosi terápiák mellett ez a lelki munka is oka a gyógyulásának.

Silye Imre lelkigondozó szerint ugyanazokkal az erőkkel betegítjük meg magunkat, amelyekkel meggyógyíthatjuk magunkat. A belső erőink, amelyek rendelkezésünkre állnak, nem mások, mint az amit gondolunk, érzünk, akarunk, és amire törekszünk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »