Érvénytelen az abháziai népszavazás

Az abháziai előre hozott elnökválasztásról július 10-én tartott népszavazásnak nincs győztese – állapította meg Raul Hadzsimba, a grúziai szakadár terület elnöke hétfőn az érvénytelennek bizonyult referendumot értékelve.

„Ezekben a napokban senki sem nyert – sem a kormány, sem az ellenzék. Csorbát ejtettünk az ország tekintélyén, amely lehet, nem volt olyan magas, de elég pontosan tükrözte álláspontunkat minden kérdésben. Ezért ma újra meg kell teremteni annak feltételeit, hogy környezetünk megérthessen minket” – jelentette ki az abház államfő.

 

Hadzsimba szerint az előre hozott elnökválasztásról tartott népszavazás kezdeményezői valamiféle saját célokat kergethettek. Hangsúlyozta: „nyitottak vagyunk a párbeszédre, de az a dialógus, amit mi szeretnénk folytatni, az ország fennmaradását szolgálja”.

Korábban az abház államfő bejelentette, hogy az alacsony részvétel miatt érvénytelennek minősül a népszavazás, azon ugyanis a választók alig 2 százaléka vett részt. A referendumon feltett kérdés nem volt aktuális a köztársaság lakói számára – vélekedett Hadzsimba. „Nem felelnek meg cseppet sem a valóságnak azok a vélemények, amelyek szerint az alacsony részvétel a népszavazás bojkottjával függött össze” – mondta az elnök.

Az abház választási bizottság adatai szerint a választási részvétel mindössze 1,23 százalék volt, azaz 1628-an mentek el szavazni. Az előre hozott választások megtartását 46,07 százalékuk támogatta (750 ember), míg 46,74 százalékuk elutasította (761 ember), 117 érvénytelen szavazat mellett. A választási névjegyzékben majdnem 133 ezren szerepeltek.

Július elején zavargásokba torkollott Szuhumiban egy ellenzéki tüntetés. A tiltakozók megkísérelték megostromolni a belügyminisztériumot, összecsaptak a rendőrökkel, és többet közülük megsebesítettek. Az erőszakos tüntetés idején nyolc lövés dördült el egy közeli parkban, miután ellenzékiek összeverekedtek az elnök embereivel. Négy ember megsebesült.

A tüntetők azt követelték, hogy Raul Hadzsimba elnök halassza el a július 10-re kiírt népszavazást. A referendum megtartását az ellenzék kezdeményezte, Hadzsimba pedig azzal az indokkal írta ki a minap ilyen korai időpontra, hogy „csökkentse az ellenzék által gerjesztett társadalmi feszültséget”.

Abházia, akárcsak Grúzia másik szakadár területe, Dél-Oszétia a 2008-ban vívott grúz–orosz villámháború nyomán kinyilvánította függetlenségét, amelyet azonban Oroszországon kívül alig néhány ország ismert el. Mindkét régióban orosz katonai támaszpontok vannak, a világ legtöbb országa és az ENSZ is Grúzia részének tekinti ezeket a területeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »