Érvényt kell szerezni a magyar emberek akaratának

Érvényt kell szerezni  a magyar emberek akaratának

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt azt kéri a kormánytól, hogy szerezzen érvényt a magyar emberek akaratának közjogi és politikai értelemben, itthon és Brüsszelben egyaránt a betelepítési kvóta ügyében.

Hollik István a Fidesz és a KDNP véleményét ismertetve szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a vasárnapi népszavazáson létrejött egy új egység Magyarországért. Az érvényesen szavazók 98 százalékának egybehangzó akarata az, hogy ne legyen kényszerbetelepítés, kötelező betelepítési kvóta.

A KDNP-s politikus rámutatott: ez az új egység pártok feletti, nemzeti ügynek tekinti a betelepítés elleni kiállást, és kiáll Magyarország szuverenitásáért, elutasítja a brüsszeli bevándorláspolitikát, és a kvótát.

Mint mondta, ekkora egység még soha nem állt egyetlen kormány és egyetlen ügy mögött sem, a 3,3 millió ember több mint bármilyen párt szavazóbázisa a rendszerváltás óta. Ebben az új egységben vannak fideszesek, valószínűleg jobbikosok, MSZP-sek, LMP-sek és liberális gondolkodásúak is, de olyanok is, akiket nem érdekel a politika, a közélet. Most mégis közös bennük, hogy egységesen kiállnak Magyarországért – hangsúlyozta.

Hollik István kijelentette: ma már megkérdőjelezhetetlen, hogy amikor a kormány érvel a betelepítési kvóta ellen, azt nemcsak a magyar kormány mondja, hanem a magyar nép akarata van mögötte és ezt a brüsszeli bürokratáknak is tiszteletben kell tartaniuk.

Azt kérik a kormánytól, szerezzen érvényt a magyar emberek akaratának itthon közjogilag az Országgyűlésben, és Brüsszelben is. Bíznak benne, hogy a kormány szerdai ülésén döntés születik az alaptörvény-módosítás szövegéről, hogy az mielőbb az Országgyűlés elé kerülhessen.

Rámutatott: ki kell mondani, hogy Magyarországra tilos migránsok csoportos betelepítése, és a magyar Országgyűlés hozzájárulása nélkül Brüsszel semmilyen uniós előírással nem telepíthet bevándorlókat. Egyértelművé kell azt is tenni, hogy nem korlátozhatják hazánk szuverenitását és nem kérdőjelezhetik meg Magyarország területi egységére és népességére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogunkat – közölte.

Hozzátette: nincs vesztegetni való idő, hiszen a brüsszeli kvótacsomagon már az utolsó simításokat végzik és fel akarják gyorsítani a betelepítéseket felső korlát nélkül, futószalagon, családegyesítéssel.

Az ellenzék és a baloldal akárhányszor mondja, hogy nincs betelepítési kvóta az unió napirendjén, ez nem felel meg a valóságnak, ez újabb hazugság – fogalmazott a KDNP-s politikus, hozzátéve: jövő héten kezdődik a Juncker elnök által jegyzett bizottsági javaslatról szóló európai parlamenti vita, ami várhatóan decemberben véget is ér.

Hollik István az uniós források esetleges befagyasztását érintő kérdésre azt mondta: a népszavazás után számítottak támadásokra, Magyarország azonban minden szabályt betart, ezek a források járnak, politikai zsarolás eszközeként nem használhatják fel. Rögzítette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezek a források megérkezzenek.

Lomnici: mindig van helye az alkotmánymódosításnak

Az alkotmányjogász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette, hogy mivel Magyarországon folyamatos alkotmányozás van, ezért szükségesek a korrekciók.

Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy Brüsszel nem bírálhatja majd felül a tervezett változtatásokat. Orbán Viktor miniszterelnök kedden jelentette be, hogy a vasárnap nemmel voksoló 3 millió 300 ezer ember nevében alkotmánymódosítást kezdeményezett.

Orbán Viktor közölte: az alaptörvényt négy ponton módosítanák, amelyek között szerepel többek között az, hogy tilos a csoportos betelepítés Magyarországra, az csak egyéni kérelmek alapján történhet. A miniszterelnök kérdésre válaszolva kifejtette: miután a Parlament elfogadta a módosítást, azt Brüsszel nem írhatja felül.

„Államformáját, területét, népességét nem változtathatja meg egyetlen országnak Brüsszel, egyetlen döntéssel sem. Ezt úgy hívják, hogy alkotmányos identitás. Az alkotmányos identitás körébe tartozó kérdésekbe Brüsszel nem hozhat olyan szabályokat, amely felülírja a nemzeti jogalkotást. Ez képtelenség” – emelte ki Orbán Viktor.

Magyarországon folyamatos alkotmányozás van, ezért szükségesek az alaptörvény-módosítások – mondta ifjabb Lomnici Zoltán a Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában.

Az alkotmányjogász is megerősítette, hogy a kormányfő által kezdeményezett a kötelező betelepítés tilalmáról szóló alkotmánymódosítást egy Brüsszeli jogszabály nem bírálhatja felül.

„Bevándorlási kérdésben az alaptörvény, illetve minden sarkalatos törvény, jogszabály, erősebb, mint az uniós jog, ugyanis ez tagállami hatáskör. Tehát ezt le kell szögezni, hogy ebből a szempontból a miniszterelnök úr jogilag is adekvátan fogalmazott” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Az alaptörvény módosításáról szerdai ülésén tárgyal a kormány. Azt követően a javaslatot október 10-ig beterjesztik az Országgyűlés elé, amely 17-én tárgyalhat róla és november 8-án el is fogadhatják. Támogatása esetén legkorábban november közepén válhat hatályossá a módosítás.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »