Értelmezési vita a hivatali visszaélésrõl: ma dönt az alkotmánybíróság

Az alkotmánybírók ma döntenek arról, hogy hogyan kell értelmezni a büntető törvénykönyv szerint akár 15 év börtönbüntetéssel járó hivatali visszaélést. A A büntető törvénykönyv 297-es törvénycikkelyével kapcsolatosan nyolc alkotmányossági óvás érkezett, köztük a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) volt vezetőjétől, Alina Bicától, valamint Nicuşor Constantinescutól és Gheorghe Bunea Stancutól, mivel szerintük a btk.-ban a hivatali visszaélés túl tágan van értelmezve.

Amennyiben az alkotmánybírók helyet adnak az óvásnak, akkor több, mint 800 dossziét lehetne lezárni.

Az alkotmánybíróság elnöke, Augustin Zegrean egy televíziós műsorban két héttel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy a btk. hivatali visszaéléssel kapcsolatos cikkelyeit többféleképpen lehet értelmezni: „ Az említett törvénycikkely értelmezése több esetben is vitákat szülhet… Nem hiszem, hogy a közhivatalnokok minden törvénysértése hivatali visszaélés lenne, egyenként kellene megvizsgálni a különböző eseteket.” „Európában 12 országban börtönnel sújtják a hivatali visszaélést, a többiben viszont nem” – tette hozzá Zegrean.

Laura Codruţa Kövesi
, a Korrupcióellenes Ügyészség vezetője egy rádióinterjúban azt nyilatkozta, hogy amennyiben dekriminalizálnák a hivatali visszaélést, az több száz korrupciós ügyet érintene, ezután pedig meglenne az esélye, hogy a közhivatalnokok nem a törvény betűje szerint végeznék a munkájukat. Kövesi ugyanakkor azt is elmondta, hogy a DNA által összeállított vádiratok közel harmada hivatali visszaélés, ezért aggasztónak tartja, hogy ilyen szinten akadályozni akarják a Korrupcióellenes Ügyészség munkáját.

A politikusok ugyanakkor nagyon örülnének, ha a hivatali visszaélést dekriminalizálná az alkotmánybíróság. Amennyiben ez megtörténik, akkor olyan politikusok szabadulhatnának meg az ellenük felhozott vádaktól, mint Gabriel Oprea volt belügyminiszter, akit többek között azzal vádoltak meg, hogy törvénytelenül használta az állandó rendőri felvezetést. De megszabadulhatna pár dossziétól Elena Udrea is, akit a Bute-gála ügyben vádoltak meg hivatali visszaéléssel.

Udrea azok közé a politikusok közé tartozik, akik a hivatali visszaélés dekriminalizálásáért kardoskodnak, de ugyancsak ide tartozik Traian Băsescu volt államfő, a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu, és számos PSD-s politikus is.

Băsescu hevesen támadta Kövesit azért a kijelentéséért, hogy amennyiben dekriminalizálnák a hivatali visszaélést, akkor 865 ügy zárulna le. „Ez egy propagandisztikus és hazug kijelentés. Minden határon túl megy, hogy ilyen megjegyzéseket tegyen valaki, vagy hogy nyomást gyakoroljon az alkotmánybíróság munkájára azzal, hogy azt mondja, hogy 865 ügy zárulna le. Ha a dossziék jól vannak összeállítva, akkor a többi vádpont még mindig álla alábán, például a befolyással való üzérkedés továbbra is benne marad a btk.-ban” – fogalmazott Băsescu. (mediafax)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »