Értelmetlen a kettős bérrendezés bevezetése?

Értelmetlen a kettős bérrendezés bevezetése?

Értelmetlen a kettős bérrendszer bevezetése a Hír TV-nek nyilatkozó adószakértő szerint. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára egyeztetést sürget a kormánnyal a béren kívüli juttatások átalakításáról. A miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy januártól készpénzesíthetik a kafetériát, miután annak jelenlegi rendszere az Európai Bíróságon elbukott.

„Az Európai Bizottság szétzúzta a magyar kafetéria-rendszert.” A miniszterelnök csütörtökön egy gazdasági fórumon beszélt arról, hogy 2017-től hogyan módosulhat a béren kívüli juttatások rendszere. „A kockázat óriási. Hogyan teremtsük meg a lehető legkisebbre korlátozott kockázattal a kettős bérrendszer intézményét, miszerint van egy rendesen járulékolt alapbér, és van fölötte egy másik bér, amelyre azonban az állam nem szed járulékot? Kezdjük rögtön azzal, hogy a kafetériát készpénzesítjük, és ehhez képest lépjünk onnan tovább, hogy ha már úgysem tudunk kafetéria-rendszert fönntartani, akkor a legegyszerűbb lenne, ha odaadnánk pénzben a munkavállalóknak úgy, hogy a munkaadók nem veszítik el az azon lévő adózási kedvezményt. Ezt kell valahogy kigondolni” – tette hozzá Orbán Viktor.

Az adószakértők szakmai szempontból értelmetlennek tartják a kettős bérrendszert, erről Vámosi-Nagy Szabolcs beszélt a Magyarország élőben stúdiójában. „Értelmetlennek tartom. A kafetériát sem tartom értelmesnek. A fehérítés megszűnik, mert ha készpénzt kapok, azt elkölthetem olyan piacon is, ahol nem kapok nyugtát, olyan piacon is, ahol számlát adnak. Kettős bérrendszert kialakítani nem túl szerencsés megoldás” – hangsúlyozta az adószakértő.

Az unió csak az állami utalványrendszert buktatta meg. Vannak olyan béren kívüli juttatások, amelyekről kár lenne lemondani – hangsúlyozta a Hír TV-ben Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. „Jó lenne azért azt is tisztázni, hogy a béren kívüli juttatások köre sokkal szélesebb, csak két nagyon fontosra hivatkoznék, az öngondoskodás két elemére: a nyugdíj-biztosítási kafetériakedvezményekre, illetve az egészségbiztosításra. Nem lenne jó feláldozni, meg kell őrizni ezeket az elemeket” – szögezte le Dávid Ferenc.

Az ellenzék véleménye megoszlik a kafetéria-rendszer átalakításáról. „Szerintem maga Orbán Viktor sem tudja pontosan, hogy mire gondolt” – jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő. 

Az LMP azonban úgy véli, hogy a kormány a valós problémákról tereli el a figyelmet. „Azt látjuk, hogy Orbán Viktor megint nem visszaállítja a jól működő rendszert, amely jó lett volna a magyar munkavállalónak, hanem továbbmegy egy lépéssel: béremeléssel próbálja eladni azt, ami egyébként a magyar embereknek járna” – fogalmazott Gál József szóvivő.

A Jobbik szerint meg kell védeni a kafetéria-rendszert az Európai Uniótól, főleg az olyan elemeket, mint az Erzsébet-utalvány, amely a rászorulók támogatását szolgálja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »