Érsek ingyenessé tenné a buszozást

Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter (Most-Híd) azt fontolgatja, hogy ingyenessé tenné a buszozást azon diákok és nyugdíjasok számára, akik jelenleg nem tudnak élni a ingyenes vonatozással – derül ki a Hnonline.sk cikkéből.

 

Érsek elmondása szerint azok, akik olyan községekben, városokban élnek, ahol nincs vasúthálózat, nem tudják kihasználni a jelenleg érvényben lévő kedvezményt. Szerinte erre az autóbuszok ingyenessé tétele lenne a megfelelő megoldás.

 

Első körben szükség lenne egy független szerv létrehozására, amely Szlovákia-szerte megrendelné az utaztatást. Egy ilyen szerv létrehozása egyébként a kormányprogramban is szerepel, csupán eddig nem foglalkoztak azzal, hogy a gyakorlatba átültessék.

 

Jelenleg a mintegy 3000 szlovákiai településből körülbelül 1200-nak nincs összeköttetése a vasúttal, amelyre a diákok és nyugdíjasok ingyenes utaztatása érvényes. Ezek között a települések között találhatók járási várások is, mint például Sztropkó (Stropkov), Námesztó (Námestovo), Szobránc (Sobrance) vagy akár Felsővízköz (Svidník).

 

A tárca hivatalos állásfoglalása szerint  „A harmonizáció után mérlegelhető a kedvezményrendszer egységesítésének módja“.

 

A Hnonline információi szerint az ügyben akár már jövő héten is történhet elmozdulás, amikor a minisztérium nyilatkozik az illetékes szerv létrehozásának koncepciójával kapcsolatban.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Hnonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »