Erőteljes offenzíva indult Aleppóért, ezrek menekülnek

Aleppó eddig felkelők által ellenőrzött részeinek legalább a harmadát foglalták el vasárnapra a damaszkuszi rezsim csapatai. Az észak-szíriai város keleti kerületeiből sikerült kisöpörni a lázadó csoportokat, az ostromlott városrészből ugyanakkor ezrek menekültek el más negyedekbe – írja az AFP. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) adatai szerint egy nap alatt tízezren menekültek el Aleppó keleti feléből. Hatezren a Makszud sejk negyedben kerestek menedéket, mások pedig Aleppónak a kormányerők kezén lévő övezetébe menekültek.

Az Oroszország és Irán katonai támogatását élvező, Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők ezzel jelentős áttörést értek el a november közepén nagy erőkkel megkezdett aleppói offenzívájukban, amelynek célja, hogy teljes egészében elfoglalják az ország második legnagyobb városát. Aleppó keleti részében a legutóbbi időkig mintegy 250 ezer ember élt a damaszkuszi rezsim négy hónapja tartó teljes ostromzára alatt, november 15-e óta azonban a szíriai légierő minden korábbinál pusztítóbb bombázásainak voltak kitéve.

A keleti városrész legnagyobb negyedének, a Maszakin Hannano kerületnek szombati elfoglalását követően a kormányerőknek vasárnap további öt szomszédos kerületet sikerült bevenniük – számolt be róla az OSDH. A lázadók aleppói területük legalább 30 százalékát elvesztették, az eddig általuk ellenőrzött szektor északi kerületeinek nagy részét.

A harcok jelenleg Hejdaríja negyedében dúlnak, valamint a kulcsfontosságú Szakúr negyedben, amelynek elfoglalásával a rezsim erői végleg kettévághatnák Aleppó keleti részét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »