Erőszakba torkolló tüntetés Dallasban: Négy rendőrt agyonlőttek

Erőszakba torkolló tüntetés Dallasban: Négy rendőrt agyonlőttek

Erőszakba torkollott az amerikai rendőri túlkapások elleni tüntetés Dallasban. Az utolsó hírek szerint négy rendőrt agyonlőttek, hetet pedig megsebesítettek csütörtök éjszaka. Eközben a Capitolium előtt is tüntetés kezdődött. A legutóbbi brutális rendőri akcióról videó is készült. Három támadót elfogtak, a negyedikkel tárgyalnak.

A Fox helyszíni tudósítása szerint Dallas belvárosában kaotikussá vált a helyzet. A belváros felett helikopterek köröznek.

Két orvlövészt csütörtök éjjel elfogott a rendőrség, őket azzal gyanúsítják, hogy rendőröket lőttek le a békés tüntetésen. “A lakosság már nincs veszélyben” – jelentette helyi idő szerint éjjel negyed kettőkor a Fox televízió riportere, miután őrizetbe vettek két orvlövészt. A rendőrség köröztette a gyanúsítottak fotóit; az egyikük feladta magát, a másikat a rendőrök fogták el. Az első, kiszivárgott információk szerint a két orvlövész minél több rendőrt akart lelőni. A rendőrség az egyik gyanúsított tartózkodási helyéhez közel egy gyanús csomagot is talált, ezt egy tűzszerész egység vizsgálja.

Elfogtak egy harmadik támadót is, a negyedik egy belvárosi parkolóházban barikádozta el magát, vele tűzpárbaj alakult ki, illetve tárgyalni is próbálnak a fegyveressel a hatóságok – írja a Washington Post. Az illető azt mondta a rendőröknek, hogy “közel már a vég”, és hogy még több rendőr meg fog sebesülni. Azt is állította, hogy bombákat is elhelyeztek Dallas belvárosában.

Tüntetnek több amerikai nagyvárosban is

A rendőri túlkapások ellen kezdtek tüntetni helyi idő szerint csütörtök este Washingtonban is, a tiltakozók az amerikai elnöki hivatalnak otthont adó Fehér Ház előtt gyülekeztek, majd átvonultak a törvényhozási épületegyüttes, a Capitolium elé. A törvényhozás épülete előtt rendőrök állnak sorfalat, miután az eleinte békésen tüntetők egy része be is akart hatolni oda.

Chicagóban, New Yorkban, a texasi Dallasban, a minnesotai St.Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban is tömegtüntetések kezdődtek a rendőri túlkapások miatt. Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön reggel pedig a minnesotai Falcon Heightsben (St.Paul városa mellett) egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit. Mindkét esetben a rendőrök fehérek voltak, az áldozatok afroamerikaiak.

Barack Obama elnök amerikai újságíróknak Varsóban – a NATO-csúcsértekezlet helyszínén – nyilatkozva azt mondta: minden amerikainak van oka aggódni, mert nem elszigetelt incidensekről van szó, ezek a bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében meglévő faji egyenlőtlenségek jelei. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »