Erős viharok jöhetnek este

Késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben heves zivatarok alakulhatnak ki. A meteorológiai szolgálat károkozó szélrohamokra és jeges esőkre figyelmeztet, a jégdarabok mérete két centinél nagyobb lehet – közölték.. Szombathelyre már kedden lecsapott a vihar.

Szombathelyen a vihar miatt a helyi katasztrófavédelmi erőket meg kellett erősíteni kedd este. Az országot kedd este nyugat felől érintő zivatarok főként Szombathelyen okoztak károkat. A vihar miatt folyamatosan érkeztek a hívások, rövid idő alatt 64 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Emiatt a műveletirányítás és a kivonuló erők létszámát is növelni kellett – közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerda reggel.

A viharos széllel, jégesővel és felhőszakadással kísért zivatarok néhol a közlekedést is akadályozták. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék, valamint leszakadt faágak, kidőlt fák miatt is riasztották a tűzoltókat. Személyi sérülésről az OKF-hez nem érkezett jelentés – tette hozzá.

Budapesten és az Alföldön marad a hőség

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára a hőség miatt Budapestre és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet még szerdán is tartósan 27 Celsius-fok között alakulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26-34 fok között várható, de az Alpokalján ennél kicsit hűvösebb, az Alföldön melegebb is lehet. Késő estére a zivatarok által érintett területeken 18-23, másutt 24-30 fokig csökken a hőmérséklet.

Estétől heves zivatarokra is figyelmeztetnek

Az egész országban heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek. Mint írták: napközben elsősorban az Alföldön valószínű néhol zivatar, helyenként viharos szél, esetleg jégeső kíséretében.

Késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben kezdődhet kiterjedt “zivatar- és csapadéktevékenység”. Heves zivatarok is kialakulhatnak (károkozó szélrohammal és nagyméretű jéggel; 90 kilométer/óra feletti széllökésekkel, kétcentisnél nagyobb jéggel). Több helyen valószínű felhőszakadás is, az ismétlődő és intenzív jelleg miatt kisebb körzetekben akár 50 milliméternél több csapadék is lezúdulhat.

A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt egyaránt narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapest és Pest, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére. A többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »