Erőből hátrálni

Szegény Tuzson Bence! Hétfő reggel beült az ATV stúdiójába, és hűséges Fidesz-hivatalnokként elmondta érveit a vasárnapi boltzár mellett. A műsorvezető kérdésére, hogy a vasárnapi bezárás érinthet-e éttermeket és mozikat, azt mondta, nincs szó ilyen típusú létesítmények bezárásáról, bár a kiterjesztést a kormány fontosnak tartja. Megnyugtató szavaitól a tévénéző kissé ideges lett, mert a kiterjesztés hasznos, de homályos volta inkább kedélyborzoló volt, mint -nyugtató. Mindeközben a legfrissebb hírek elzúgtak az ATV-stúdió mellett. Ha Tuzson Bence, amúgy civilben kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, néhány órával később bekapcsolta a rádiót, arról értesülhetett, hogy a kormány visszavonta a vasárnapi boltzárat. Jó, ha egy államtitkár egyúttal filozófus is, és akkor megérti: ami reggel még igaz volt, délelőtt már nem az. Máskülönben a kabarébeli nagypapával elmondhatja: „mert nekem senki nem mond semmit!”

A Fidesz tegnap eldöntötte, visszalép a vasárnapi boltbezárás parlamenten áterőszakolt gyakorlatától (azt ugyanis a felmérésekben meginterjúvolt óriási többség sosem akarta), és roppant szívesen írnánk, hogy a józan eszére hallgatott, de itt most másról van szó. A Fidesz a politikai ösztöneire hallgatott. A józan észre hallgatva ugyanis ezt az intézkedést be sem vezették volna. Demokráciában nem szerencsés szembemenetelni a többség akaratával, különösen nem érdemes olyan kérdésekben, amelyek nem kardinálisak, viszont közérzetet és komfortérzetet határoznak meg. 2011-ben, amikor a kérdés először napirendre került, a Fidesz-kormány még meghajolt a vasárnapi boltbezárás elutasítottságát bizonyító fölmérések eredménye előtt. Később a Fidesz hozzászokott a hatalomhoz (ami a hatalom elvesztéséhez vezető legrövidebb út), és 2015 tavaszán már nem érdekelte az adatokból kiolvasható elutasítás, azaz a többségi akarat. Nem jegyezték meg a leckét az internetadó elleni tiltakozáshullám kapcsán sem, és a boltokat bezáratták. Néhány értelmes és tömérdek mondvacsinált érv hangzott el a vasárnapi boltzár mellett, de a magyar makacs nép, sőt, individualista, Európában az egyik legindividualistább. Ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy nagyon utálja, ha a privát szférájába beleszólnak. Jó lett volna ezt észben tartani.

Az MSZP által kezdeményezett népszavazás, melynek része lett volna a boltbezárás is, óriási előnnyel indult, amelyet a kopaszszolgálat biztosított nekik. Nyakóék kezet csókolhatnak a marconáknak, mert egymagukban sosem tudtak volna kiváltani akkora közfelháborodást, amekkorát a kopár fejűek erőszakossága néhány óra leforgása alatt tartós használatra összehozott a szocialistáknak. Az utcán megjelentek agitátoraik, kezüket le nem vennék a közhangulat pulzusáról. A Fidesz pedig rájött, ha kitart a boltzár mellett, sokat veszíthet, mert a kérdés a magyar emberek többségében nem úgy merül föl, hogy na, anyukám, plázába megyünk vagy misére?

Rogán Antal tegnap tudatta az országgal, ezentúl a hetedik napon is lehet költekezni, a vasárnap újra vásárnap is lesz. Vajon hogyan történt ez a villámgyors döntés, amelyről reggel még Tuzson államtitkár sem tudott? Megszólalt egy kommunikációs guru: „Gyerekek, a kopasz fiúk akciója nem jött be, szóljon, akinek van egy demokratikus ötlete!” És valakinek volt egy ötlete. Az, hogy hagyja a dagadt ruhát meg a boltzárat a Fidesz másra. Nyisson utat a demokratikus akaratnak.

Ami, ha jóval előbb történik, akár szép is lehetett volna. Így alig tudjuk elhessegetni magunktól, hogy a Fidesz, ahogy korábban erőből döntött, most erő előtt hajolt meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »