Eredménytelen volt az MKP petíciójáról folytatott egyeztetés a belügyminisztériumban

Eredménytelen volt az MKP petíciójáról folytatott egyeztetés a belügyminisztériumban

Nem volt konstruktív a hangneme és érdemi eredmény nélkül végződött kedden a szlovák belügyminisztériumban folytatott megbeszélés, amelyen a Magyar Közösség Pártjának delegációja kormányzati szervekkel tárgyalt a párt menekültkvóta elleni petíciójáról – tájékoztatta az MTI-t Őry Péter, a petíciós bizottság elnöke.

 

A petíciónak két célkitűzése volt. Egyrészt a migránsok újraelosztását célzó uniós kvóták elutasítása, másrészt viszont ügydöntővé akarták tenni a helyi – egyebek mellett menekültügyi intézkedésekről, a környezetvédelmi viszonyok megváltoztatásával kapcsolatosan, illetve helységnév-változtatás kérdésében kiírt – népszavazásokat.

 

A tavaly októberben indított petíciót mintegy nyolcvanezren írták alá, s ez a felvidéki magyarság legnagyobb visszhangot kiváltó aláírásgyűjtési kezdeményezése lett a rendszerváltoztatás óta. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint amennyiben egy petíciót több mint tízezren írnak alá, annak témáival a belügyi tárcának kötelezően foglalkoznia kell.

 

“Nem volt konstruktív a megbeszélés hangneme, a rendszerváltoztatás előtti hangulatot idézte”

 

– mondta az egyeztetést követően Őry Péter, aki szerint már a találkozó elején egyértelművé vált, hogy tárgyalópartnereiknek nem az a célja, hogy megoldást keressenek a lakosok valós problémáira, hanem csak az, hogy

 

“kipipáljanak egy törvényi kötelességet. Megpróbálunk olyan parlamenti képviselőket találni, akik felvállalják az ügyet, és így próbálunk törvénymódosítási javaslattal előállni”

 

– tette hozzá.

 

MTI
kép: felvidek.ma


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »