Eredetileg nem is Brüsszelben akartak robbantani Bakraoui-ék, de sürgőssé vált a paradicsomba jutás

Eredetileg franciaországi vagy hollandiai merényletet terveztek a márciusban Brüsszelben öngyilkos robbantásokat elkövető el-Bakraoui fivérek, az idő szorításában azonban úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább, és a belga fővárosban csapnak le – jelentette csütörtökön a helyi sajtó az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva.

A Paris Match című hetilap friss értesülései szerint a belgiumi születésű, marokkói felmenőkkel rendelkező testvérpár a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság helyszíneit, esetleg az amszterdami Schiphol repülőteret kívánta célba venni, nem Brüsszel volt az elsődleges célpont.

Névtelenséget kérő források tájékoztatása szerint a merénylők számítógépének átvizsgálásából kiderült, hogy valószínűleg az után döntöttek a mielőbbi cselekvés mellett, hogy a hatóságok március 15-én felfedezték a búvóhelyüket a belga fővárosban, három nappal később pedig őrizetbe vették Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét.

"A megtalált felvételek és dokumentumok arról tanúskodnak, hogy féltek attól, hogy elérünk hozzájuk. Azt írták a társaiknak, hogy sajnálják, de nem tudják őket kiszabadítani, és bocsánatot kértek, amiért előttük jutnak a paradicsomba (na ezek után tessenek továbbra is azt hazudni, hogy nem iszlamista indíttatásból gyilkolnak, hanem mert "pszichésen zavartak", és csak mellesleg muszlimok – a szerk.), azonban kénytelenek sürgősen cselekedni" – közölte a neve elhallgatását kérő tisztségviselő. Hozzátette, ebből arra lehet következtetni, hogy a merénylők rögtönözték a brüsszeli terrortámadásokat.

Ibrahim el-Bakraoui március 22-én robbantotta fel magát a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, míg testvére, Khalid nem sokkal később a metróban, az európai uniós intézmények közelében követett el öngyilkos merényletet.

A brüsszeli terrortámadásokban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »