Erdővidék – Felavatták a megújult a Boda–Ferenczy-kúriát Erdőfülén

Erdővidék – Felavatták a megújult a Boda–Ferenczy-kúriát Erdőfülén

Erdőfüle legrégebbről fennmaradt, s valószínűleg legpompásabb épülete az 1713-ban Boda Sándor által épített kúria. Az árkádos udvarházat dicső múltja ellenére évtizedekre elhanyagolták, s már-már az összeomlás veszélyeztette, amikor az önkormányzat megvásárolta és felújította. Szombaton számos helyi és elszármazott jelenlétében átadták a megújult és új rendeltetésre váró ingatlant. Hogy a háromszáz esztendős falak közé ki költözik, még nem tudni, de az bizonyos, a közösséget fogja szolgálni – hangzott el az eseményen.

Balázsi Dénes polgármester Fehér János művészettörténész és Hermann Rozália tanárnő falumonográfiájában fellelhető adatokra támaszkodva elevenítette fel a kúria történetét a Bodáktól a Ferenczyekig, majd örökség gyanánt a Szilágyiaké lett, a Bodák 1914-ben vásárolták meg, de nem sokáig örvendhettek neki, mert 1948-ban államosították. Az állam legtöbbször nem jól gazdálkodott vele – hosszú ideig pásztorcigányok laktak benne, majd rövid ideig Kolumbán Piroska tanítónő helytörténeti gyűjteményének biztosított otthont, de még selyemhernyót is tenyésztettek benne –, amikor állaga meggyengült, üresen hagyták, és évtizedekig nem is foglalkoztak vele. Az épület akkor kapott új esélyt, amikor a visszaszolgáltatást elérő Bodáktól az önkormányzat a megyei tanács segítségével 2011-ben megvásárolta. „Lassú léptekkel nekiláttunk javításához: 2012-ben csak a tetőzet megjavítására sikerült pénzt elkülönítenünk, majd 2013-ban pályázatot nyújtottunk be a norvég alaphoz, hogy folytatni tudjuk a felújítást, de próbálkozásunk sikertelen lett. 2014–2016-ig, azaz a mai napig a munkálatok folyamatosak, az anyagiakat teljesen a helyi költségvetésből fedeztük. Itt szeretném megköszönni Bardoc község képviselő-testületének, hogy megértették ennek a felújításnak a szükségességét, és egyhangúan támogattak, biztosították az anyagiakat” – mondotta a községvezető.

Tamás Sándor megyeitanács-elnök az ingatlan megmentéséhez még hozzájáruló Antal Árpád András és néhai Albert Álmos szerepéről is szólt, de mint mondotta, mindez nem lett volna elég, ha a helyiek nem vállalják, készek áldozni megmentése érdekében. A megyei tanács kész az elkövetkezendőkben is segítséget nyújtani azon önkormányzatoknak, közintézményeknek, sőt, magánembereknek is, akik a „kúriák földjén”, Háromszéken épített örökségünk érdekében tenni akarnak – jelentette ki.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »