Erdogant sértegető versenyt hirdetett meg egy brit lap

Pályázatot írt ki a The Spectator című konzervatív brit folyóirat olyan versekre, amelyek a lehető legdurvábban sértegetik Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

A hetilap vezető publicistája, Douglas Murray, a liberális demokrácia eszméinek globális terjesztésére alakult londoni szellemi műhely, a Henry Jackson Society igazgatóhelyettese azt mondta: a The Spectator az akciót tiltakozásnak szánja amiatt, hogy a német kormány Erdogan nyomásának engedve lehetővé tette büntetőeljárás megindítását a ZDF Neo televízió műsorvezetője, Jan Böhmermann ellen.

Böhmermann a tévéállomás egyik szatirikus műsorában felolvasta egyik versét, amely a török elnököt válogatott durvaságokkal illeti.

A The Spectator kommentátora szerint ebben a helyzetben szinte mindegy, hogy a bíróság Böhmermannt bűnösnek vagy ártatlannak mondja ki. A tény, hogy egy ilyen per lehetősége egyáltalán felmerülhetett, mutatja, hogy Németország a török elnök alávetett tartományává kezd válni – véli.

Murray szerint a verspályázat előnyben részesített műfaja a limerick, vagyis az ötsoros angol versforma, mivel bármiféle olyan sértés, amely "egyáltalán szóra érdemes", általában belefér "e gyönyörű, finom versforma" öt sorába.

A The Spectator publicistája hangsúlyozza: a versenypályázat kifejezetten olyan költeményekre szól, amelyek "a lehető legmocskosabb, legsértőbb" nyelvezettel támadják Erdogant.

Murray közölte, hogy nem talált szponzorokat a pályázók díjazására, így eredetileg pénzdíj nélkül hirdette meg a versversenyt, de a magazin egyik olvasója felajánlott ezer fontot (390 ezer forintot) a legjobbnak ítélt limerick szerzőjének.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »