Erdogan újra üzent: több menekültet kell befogadnia Európának!

Nem tesz eleget az Európai Unió a menekültválság megoldásáért – idézi a török elnök írását a The Guardian cikke alapján az Origo. Erdogan szerint az európai vezetők csak akkor fogták fel, mi történik, amikor a menekültek megjelentek az utcáikon.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Több szír menekültet kellene befogadnia Európának – figyelmeztetett a The Guardian című brit lapnak írt levelében Recep Tayyip Erdogan török elnök. A politikus úgy fogalmazott: Törökország több menekültet lát el, mint bármely más ország a világban,egészen pontosan hárommilliót. Éppen ezért érzi úgy, hogy az Európai Unió nem veszi ki eléggé a részét a probléma megoldásából.

Törökországban hétfőn kezdődött el az első humanitárius világtalálkozó, amelyen több mint 100 ország állam- és kormányfői, kormánytagjai vesznek részt. A találkozón annak a 60 millió embernek a sorsáról lesz szó, akiknek humanitárius segítségre van szükségük a túléléshez. Ennyi menekült a második világháború óta nem volt a világon.

Erdogan szerint miközben a világ többi része hátat fordított a szíreknek, az országa nyitott kapukkal várta őket, jelenleg 3 millió szírnek ad otthont.Az elmúlt öt évben 10 milliárd dollárt fordítottak ellátásukra, oktatásukra és az otthonteremtésre. Ezzel szemben úgy látja, hogy a nemzetközi közösség elhanyagolta kötelezettségeit a szír emberekkel szemben, főleg azzal, hogy hátat fordított Bassár el-Aszad kegyetlenkedéseinek.

„Az európai vezetők csak akkor jöttek rá, hogy nem hagyhatják többé figyelmen kívül a problémát, amikor a menekültek megjelentek Európa utcáin, és terrorszervezetek – például az Iszlám Állam – elkezdték támadni az uniós polgárokat” – írta.

Erdogan szerint a szíriai problémák nagy részét el lehetett volna kerülni,ha a világ már a konfliktus korai szakaszában beavatkozott volna.Ugyanakkor úgy érzi, hogy ha az európai vezetők készek rá, akkor még most sincs késő. „Ahhoz, hogy az illegális bevándorlást korlátok között tartsuk, Európának és Törökországnak együtt kell dolgoznia olyan jogi mechanizmusokon, mint a márciusban született megállapodás” – tette hozzá az elnök. Erdogan szerint nem szabad elhinni Aszad érvelését, aki azt állítja, hogy eltávolítása csak tovább növelné a szíriai káoszt.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »