Erdogan tovább követelőzik: "Nem elegendő az EU által ígért segítség!"

Nem elegendő az Európai Unió által a migránsok ellátásához ígért segítség – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök a horvát kormányfővel szerdán Zágrábban folytatott megbeszélése után.

Erdogan kétnapos horvátországi látogatása második napján találkozott Tihomir Oreskoviccsal.

A török politikus megismételte Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnökkel előző nap folytatott tárgyalása után tett kijelentését, amely szerint "a Nyugatnak emberséget kell mutatnia", segítséget kell nyújtania Törökországnak, amely soha nem fogja lezárni határait a szíriai menekültek előtt. Erdogan szerint Törökország eddig 10 milliárd dollárt fordított a menekültek ellátására.

A március 18-án kötött EU-török megállapodás értelmében Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező "menekülteket", cserébe 6 milliárd euró hozzájárulást kap az EU-tól az ellátásukhoz, és az unió befogad ugyanannyi szíriai "menekültet", amennyi a megállapodás életbe lépésétől számítva illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon.

Oreskovic a szerdai találkozó után megjegyezte: Horvátország azért is támogatja Törökország EU-csatlakozási tárgyalásainak és a török vízummentesség megadásának a felgyorsítását, mert az Ankarával folytatott együttműködés kulcsfontosságú az Európát sújtó menekültválság kezelésében.

A magyar-szerb zöldhatár tavaly szeptemberi lezárása óta a balkáni migránsútvonal márciusi lezárásáig Horvátországban 658 068 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

Erdogan és Oreskovic – a horvát miniszterelnöki hivatal közleménye szerint – egyetértett abban, hogy mindkét ország számára fontos a régió biztonsága, és felelőséggel tartoznak Nyugat-Európa stabilitásának és békéjének megteremtéséért.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »