Erdogan tényleg állampolgárságot adna a migránsoknak

A török államfő védelmébe vette azt a július elején általa megszellőztetett tervet, miszerint Törökország állampolgárságot biztosítana a szíriai menekülteknek – jelentette hétfőn a helyi média.

“Ma egy török Németországba mehet, és német állampolgárrá válhat; elmehet az Egyesült Államokba és (észak-) amerikai állampolgár lehet belőle. Miért ne történhetne meg ugyanez a hazánkban élő szíriaiakkal is?” – tette fel a kérdést Recep Tayyip Erdogan a Varsóból hazafelé tartó repülőúton. A török elnök a NATO csúcstalálkozóján vett részt Lengyelországban.

Az államfő a repülőgépen vele utazó újságíróknak elmondta, hogy véleménye szerint azok a szíriaiak, akik kettős állampolgárságot igényelnek, Törökországban maradnak, míg mások majd valamikor visszatérnek hazájukba.

Erdogan hangsúlyozta: a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek – akiknek száma lassan eléri a 3 milliót – nem élhetnek éveken át táborokban vagy 10-15 emberrel összezsúfolva egy kis lakásban.

“Nem kell megijedni. Nemzetünk jelenlegi 79 millió tagja 780 ezer négyzetkilométeren él. Németországnak, amely fele akkora, mint a mi országunk, 85 millió lakója van” – mondta a török államfő, aki már július elején is beszélt a szíriai menekültekkel kapcsolatos terveiről.

A javaslat bírálói azt vetették Erdogan szemére, hogy a szíriaiak honosításával az általa óhajtott elnöki rendszer bevezetéséhez szükséges szavazatokat akarja csupán megszerezni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »