Erdogan: Mindenhol terjed a vírus, olyan mint a rák

Erdogan: Mindenhol terjed a vírus, olyan mint a rák

Megközelíti a 10 ezret az őrizetbe vett puccsisták száma Törökországban, a letartóztatások folytatódnak. A török elnök az akció áldozatainak gyászszertartásán tisztogatást ígért az állami intézményeknél is. Emellett az Egyesült Államokban élő hitszónok, Fetullah Gülen kiadatását is kérik, mert Ankara szerint ő áll a történtek mögött. Az amerikai külügy annyit közölt, hogy ehhez nincs elég bizonyíték. A puccs-kísérletben összesen 265-en haltak meg, 1500-an megsebesültek.

„A kormányzat minden szintjét megszabadítjuk ettől a vírustól, mert ez testvéreim olyan, mint a rák, áttétjei vannak,és mindenhol terjed a kormány környékén” – jelentette ki Erdogan.

Erdogan szerint a vírus neve: Fethullah Gülen. Ezért írásban kérik az Egyesült Államoktól és más nyugati államoktól az amerikai száműzetésben élő hitszónoknak és követőinek a kiadatását. (6184) A hittudós pennsylvaniai otthona előtt Erdogan több híve is tüntetett. A török elnök a muzulmán hitszónokot teszi felelőssé a puccsért, szerinte Gülen már régóta meg akarja dönteni a kormányt, és párhuzamos struktúrákat épített ki a hadseregben, az igazságügyben és a sajtóban.

„A puccskísérlet után mégegyszer felszólítom az amerikai elnököt, hogy adja ki Törökországnak ezt a pennsylvaniai férfit. Felszólítom az Egyesült Államokat, hogy ha stratégiai partnerek vagyunk, akkor teljesítsétek a kérésünket. Mi is kiadtunk nektek minden terroristát, akiket akartatok” – emlékeztetett Erdogan.

Gülen visszautasította vádakat, és elítélte az államcsínyt.

„Ha ez egy puccs, akkor én ez ellen vagyok. Én ellenzek mindenféle puccsot” – így Fewtullah Gülen.

A török elnök hívei halálos ítéleteket és kivégzéseket követelnek a puccsistákra. Erdogan pedig arra utalt, hogy a parlamentben napirendre tűzhetik a halálbüntetés ügyét. Ettől tartanak azok a török katonák is, akik a sikertelen puccskísérlet után helikopterrel Görögországba menekültek és politikai menedékjogot kértek. Ankarában két nappal a puccs után rengeteg rendőri és katonai jármű látható, és a tankok is az utcákon maradtak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »