Erdogan kész visszaállítani a halálbüntetést

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök készen áll arra, hogy visszaállítsa a halálbüntetést.

A török kormányfő korábbi álláspontját egyértelműsítve kijelentette: ha a parlament megszavazza, jóváhagyja a halálbüntetés visszaállítását – írja cikkében a brit The Independent.

A halálbüntetés kérdése a július 15-én levert puccskísérlet óta lett újra a török közbeszéd része. Az elmúlt időszakban viták kereszttüzébe került a halálbüntetés visszaállítása, mivel az ellenkezik az unió Alapjogi Chartájának elveivel, ezzel együtt veszélybe kerülhet Törökország uniós csatlakozása is.

Korábban Erdogan egy interjúban az alkotmányos intézkedés formájának nevezte, mikor a parlamentben „a vezetők összeülnek és döntenek a halálbüntetés megvitatásáról. Amennyiben ez megtörténik, bármilyen döntés is születik, elnökként azt elfogadom.”

Törökországban 2004-ig legális volt a halálbüntetés, bár a gyakorlatban 1984 óta nem alkalmazták.

A The Independent cikke megjegyzi, hogy a július 15-ei puccskísérlet komoly kihívás elé állította Erdogant. A sikertelen államcsínyt követően átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban. Legalább 20 ezer embert tartóztattak le, közel 50 ezer útlevelet bevontak. A török kormányfő az Amerikában élő Fetullah Gülent vádolta a puccskísérlet előkészítésével, és az Egyesült Államoktól a kiadatását kérte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »