Erdogan ezzel a törvénnyel átlépné a Rubicont

A német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke szerint a török parlament képviselői nem engedhetik meg Recep Tayyip Erdogan államfőnek, hogy megszüntesse mentelmi jogukat.

Norbert Lammert a Süddeutsche Zeitung című német lapban csütörtökön közölt nyilatkozatában „önkényuralmi hajlamokkal” terhelt politikusnak nevezte a török államfőt és úgy vélte, a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítási javaslat esetleges elfogadása azt jelentené, hogy „Erdogan átlépte a Rubicont”.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hozzátette, hogy az EU-nak nem szabad megszüntetnie a Törökországgal szembeni vízumkötelezettséget, ha az ankarai törvényhozás elfogadja a javaslatot.

Az alkotmánymódosítás terve fejlemények „egész sorába illeszkedik, amelyek egyre inkább eltávolítják Törökországot a demokráciáról alkotott felfogásunktól” – mondta a Bundestag elnöke.

Rámutatott, hogy a javaslat elfogadásához nincs elég képviselője a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP), amely ezért más frakciók támogatására szorul. Ezt a támogatás azonban nem szabad megadni, a törvényhozásnak ki kell állnia jogai mellett – hangoztatta a Bundestag elnöke.

A mentelmi jog „történelmileg szemlélve éppen a parlament és a képviselők védelmét szolgálja az önkényes beavatkozásokkal és a feudális uralkodókkal szemben” – mondta Norbert Lammert, aki szerint a török államfő valódi célja az lehet a mentelmi jog megszüntetésével, hogy pártja javára módosítsa az erőviszonyokat a törvényhozásban.

Egy parlamentnek az ilyen próbálkozásokra „allergiásnak” kell lennie, és „nem hajolhat meg”, hanem fel kell lépnie jogai védelmében – mondta a Bundestag elnöke.

Az ankarai parlament emberi jogi bizottságának AKP-s elnöke, Mustafa Yeneroglu a Süddeutsche Zeitungnak elmondta: az alkotmánymódosító javaslat fő motivációja az, hogy a büntetőjog eszközeivel léphessenek fel a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) képviselői ellen, a terrorista szervezetként nyilvántartott, betiltott Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) fűződő állítólagos kapcsolataik miatt. A HDP-s képviselők nagy részének tisztáznia kell, hogy „mennyire emancipálódtak a PKK-tól” – fogalmazott a politikus.

A javaslatot első próbálkozásra nem sikerült elfogadtatni. Legközelebb pénteken szavaznak róla. Mustafa Yeneroglu szerint második nekifutásra sikerül keresztülvinni az alkotmánymódosítást a törvényhozáson.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »