Erdogan egykori mentora szerint a török elnök rendezte meg a július 15-i puccskísérletet

Recep Tayyip Erdogan török elnök rendezte meg a július 15-i sikertelen puccskísérletet – jelentette ki a dpa német hírügynökség által pénteken közölt interjúban Fethullah Gülen, az Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok, akit Ankara a puccskísérlet kitervelőjének tart.

"Az elmúlt napokban annyi bizonyíték került napvilágra, hogy immár bizonyossággal kijelenthetem ezt" – mondta Gülen a dpa-nak, a Die Zeit német hetilapnak és az El País spanyol napilapnak közösen adott interjújában saylorsburgi otthonában.

Gülen 1999 óta él a pennsylvaniai városban. Erdogan állítólag évekkel előre eltervezte az államcsínykísérletet, és "csak a megfelelő alkalomra várt" – folytatta a történtekért hazájában felelőssé tett hitszónok, Erdogan egykori mentora.

Ankara az események után átfogó társadalmi tisztogatásba kezdett, és megkezdte az általa FETÖ-nek (Fethullahci Terör Örgütü, Fethullahista Terrorszervezet) nevezett gülenista mozgalom bástyáinak felszámolását.

Erdogan árnyékállam kiépítésével vádolja a 78 éves Gülent, akinek kétségkívül nagy a hatalma a török igazságszolgáltatáson belül. A török elnök többször követelte a hitszónok kiadatását az Egyesült Államoktól, egyelőre hiába.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »