Erdogan azt kérte híveitől, jelentsék fel a barátaikat is

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán a Török Exportőrök Tanácsának tagjai előtt tartott felszólalásában arra kérte híveit, hogy „hazafias kötelességből” jelentsék az ügyészségeknek, ha barátaik közül valaki követője lehet a júliusi puccskísérlet kiterveléséért vádolt Fethullah Gülen török hitszónok által létrehozott mozgalomnak. Eközben Szófia kiadta Ankarának azt a Bulgáriába szökött török üzletembert, aki ellen hazájában elfogatóparancsot adtak ki a Gülen-hálózat anyagi támogatásának gyanújával.

Az államfő beszédében hangsúlyozta: a titkosszolgálat, a rendőrség nem tudhat mindenkiről, egyesek elszöknek. Erdogan megfogadta, hogy folytatja a nagyszabású razziát az Egyesült Államokban élő egykori mentora által szerinte kiépített „párhuzamos állam” tagjai ellen.

Bulgária szerdán a kapikulei határátkelőhelynél szolgáltatta vissza Törökországnak Abdullah Büyüköt. A férfit a török hatóságok korábban már őrizetbe vették, de bírói felügyelet mellett szabadon engedték.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az esettel kapcsolatban arról számolt be, hogy a bolgár hatóságok a kiadatást megelőzően visszautasították Büyük politikai menedékjog iránti kérelmét.

A július 15-i erőszakos katonai hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben már összesen több mint 26 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban, közülük 16 ezer személynek az előzetes letartóztatását is elrendelte az igazságszolgáltatás. A puccskísérlet után indított tisztogatás – elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában – már több mint 60 ezer főt érint.

Görögországban bujdosnak

Az athéni török nagykövetség katonai attaséjának és a haditengerészetnél szolgáló kollégájának a görög sajtó szerdai értesülései szerint néhány napja nyoma veszett, valószínűleg bujdosnak Görögországban.

Egy athéni rádióadó és számos más görög sajtóorgánum úgy tudja: az érintettek más athéni nagykövetségeken dolgozó kollégáiknak elmondták, hogy félnek visszatérni Törökországba.

Ankara időközben bevonta kettejük diplomata-útlevelét, és visszahívta őket. Ugyanakkor a görög sajtó szerint a katonák hat családtagjának is nyoma veszett.

Athéni kormánykörökből egyelőre nem nyilatkoztak az esettel összefüggésben.

Nyolc másik török katona kért eddig politikai menedéket Görögországban, ahová a július 15. sikertelen puccskísérletet követően menekültek. Menekültügyi meghallgatásuk első fokon augusztus 19-én várható.

A 246 halálos áldozatot követelő államcsínykísérlet után tömeges tisztogatások kezdődtek a török hadseregnél, a rendőrségnél, a szakszolgálatoknál és az államapparátusban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »