Erdogan az EU-t figyelmeztette

Törökország elállhat az Európai Unióval kötött, az illegális migráció visszaszorítását célzó március 18-i megállapodástól, ha Brüsszel nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön rendőrök előtt ankarai rezidenciáján.

Az államfő kifejtette: a visszafogadási egyezménynek menetrendje van, amelyet követni kell és amely pontos feltételeket fogalmaz meg. Ha az EU nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor Ankara sem hajtja végre a megállapodás ráeső részét. Mindennek a lefektetett szöveg szerint kell történnie – hangsúlyozta.

„Az ígéretből még mindig nem érkezett semmi. Remélem, jön” – mondta Erdogan.

Az Európai Unió a megállapodásban beleegyezett, hogy felgyorsítja a Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához már korábban felajánlott hárommilliárd euró kifizetését. Amennyiben ezek a források kezdenek kimerülni, és az eredmények is megfelelőek, akkor az unió 2018 végéig további hárommilliárd eurót folyósít Törökországnak. Az unió egyúttal a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamat felgyorsítását ígérte, illetve előrelépést Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain.

Erdogan nyomatékosította: Törökország mindenkit visszafogad, akit Európa küld, azonban maga a visszafogadás csak az érintett ország jóváhagyásával és hozzájárulásával mehet végbe.

A török elnök bírálta az európai vezetőket, úgy fogalmazva, hogy azok a fokozatosan bonyolódó menekültválságra túl későn kezdték el keresni a megoldást.

Az Európai Unió és Törökország közötti egyezmény értelmében április 4-én megkezdődött az Égei-tengeri görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérők és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépők visszaküldése Törökországba.

Hétfőn a görög Leszbosz és Híosz szigetekről 202 migránst szállítottak vissza a török Dikili kikötőjébe, a visszatoloncolás azóta szünetel. A megállapodás szerint az EU-tagországok ezért cserében tehermegosztásként – egyelőre 72 ezer embert – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »