Erdogan: az EU nem tartja a szavát

Ismételten azzal vádolta pénteken az Európai Uniót Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy nem állja szavát, és a migránsok ellátására megígért hatmilliárd euróból Ankara eddig csak 183 milliót kapott meg.

“Mi történt?” – tette fel a kérdést Erdogan, mielőtt útnak indult a kínai G20-csúcstalálkozóra, hozzátéve: “egyetlen ország sem képes egyedül helytállni ebben a válságban. Sajnos az ezen a téren tett ígéreteket nem tartják be”.

Maja Kocijancic, az EU illetékes szóvivője közölte: az EU a milliárdok jelentős részét már mozgósította, de a pénzt nem Törökország kapja, hanem a menekültek és az őket befogadó közösségek. Márciusban, amikor az EU és Törökország megállapodott a migrációs válság kezeléséről, az egyezség úgy szólt, hogy az uniós forrásokat “a török kormánnyal szorosan együttműködve” használják majd fel.

Az Európai Unió és tagállamai tavaly novemberben, majd idén márciusban 3-3 milliárd eurót ígértek arra a célra, hogy javítsák a többnyire Szíriából Törökországba menekült 2-4 millió ember életkörülményeit; a többi között lakhatást, oktatást, egészségügyi ellátást, munkalehetőséget biztosítandó a menekülteknek Törökországban, ahonnan a konfliktus rendeződése esetén hazatérhetnek.

A török elnök már korábban is többször szószegéssel vádolta meg az uniót, arra hivatkozva, hogy Brüsszel és a tagállamok nem utalják a pénzt.

Az EU és Törökország között létrejött megállapodás a vízumkényszer eltörlésére is kitért. Ankara emiatt is többször vádolta már azzal az EU-t, hogy nem tartja a szavát, és török vezetők az egyezség felmondásával fenyegetőztek, ha az EU nem jelöli ki annak dátumát, hogy mikor törlik el a török állampolgárokkal szemben a vízumkényszert.

A márciusi megállapodás mindazonáltal azt tartalmazta, hogy mindkét fél, Törökország és az EU is felgyorsítja azoknak az intézkedéseknek a meghozatalát, melyek révén lehetővé válik, hogy a vízumkényszer eltörléséről június végéig megszülethessen a döntés. Törökország viszont a nyár elején közölte: nem hajlandó módosítani a terrorellenes törvényt, ami a vízummentesség egyik feltétele.

Rovatok: KülföldTelepülés: TörökországCímkék: Recep Tayyip Erdogan, Törökország, menekültválság, Európai Unió, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »