Erdogan: A puccsistákat féltők nem a barátaink

Törökország elutasítja a július 15-i puccsal kapcsolatban megfogalmazott külföldi bírálatokat. A török elnök azzal vádolta meg a kritikákat megfogalmazókat, hogy a puccsisták oldalára álltak.

A török elnök gesztust tett azok felé, akik – a vád szerint – megsértették őt államfői méltóságában. Ilyen vádat több száz ember ellen emeltek Törökországban. „Kihasználom ezt az alkalmat, hogy visszavonjam egyszeri intézkedésként a vádat azok ellen, akik nem mutattak velem szemben tiszteletet és mindennap sértegettek” – közölte Recep Tayyip Erdogan.

Az „amnesztia” újságírókra, karikaturistákra, egyetemi tanárokra és diákokra vonatkozik. Törökországban bűncselekménynek számít az államfő megsértése, ami akár négyéves szabadságvesztéssel is büntethető. Bírálói szerint a török elnök ezt a törvényt a disszidensek elhallgattatására használja fel.

Erdogan kevésbé volt megbocsátó a Nyugattal szemben. „Konkrétan arról van szó, hogy azok a vezetők és országok, amelyek nem a török demokráciáért, nem az emberek élethez való jogáért és nem nemzetünk jövőjéért aggódnak, hanem inkább a puccsisták sorsát viselik a szívükön, azok nem a barátaink. Ezt tudniuk kell” – tette hozzá a török elnök.

Törökország nyugati szövetségesei elítélték a puccskísérletet, de aggodalmukat fejezték ki a megtorlás mértéke miatt, például a hadseregben. A puccskísérlet után Törökországban több mint száz tábornokot vettek őrizetbe, 48 tábornokot pedig nyugdíjaztak. A vezérkari főnök, a hadsereg, a haditengerészet parancsnoka megúszta a tisztogatást, letartóztatták viszont a légierő volt parancsnokát, aki állítólag a puccsistákat vezette. Az állami média szerint a katonatiszt elismerte, hogy segítette a puccskísérlet megtervezését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »