Erdogan: „A demokrácia és szabadság nem képvisel értéket többé”

Az Erdogan autoritárius törekvéseivel kapcsolatos aggodalmak már jó ideje foglalkoztatják a nyugati országokat, és nem alaptalanul.

A Deutsche Welle értesülései szerint Erdogan a legutóbbi sajtótájékoztatóján ismét nekitámadt a kurdoknak.

„Aki a mi oldalunkon áll, az a barátunk, aki a másik oldalon, az ellenség” – mondta az újságíróknak Ankarában.

Miközben elítélte a PKK (Kurdisztáni Munkáspárt) terrorszervezetet, nem mulasztotta el támadni a kurdbarát HDP-t (Népi Demokratikus Párt), ami egy teljesen legális parlamenti párt, és 80 képviselője ül a török törvényhozásban, illetve az YPG-t, ami a szíriai kurdok militáns szervezete, az Iszlám Állam elleni harc egyik legütőképesebb csoportja és nem utolsó sorban Amerika talán legfontosabb szövetségese a térségben.

Elmondása szerint a PKK-tól és a YPG-től elkobzott fegyverek egy része Oroszországból, illetve az Egyesült Államokból származott.

Felvetette továbbá, hogy a HDP öt parlamenti képviselőjének felül fogják vizsgálni a mentelmi jogát, mert kötődnek a PKK-hoz. Mivel Erdogan pártja rendelkezik a parlamenti helyek több mint felével, ezért semmi akadálya, hogy megfosszák a mentelmi joguktól a HDP tagjait.

Ez csak újabb lépés a diktatúra felé, de nem az első. Korábbi esetekben nem csak hogy újságírókat tartóztattak le, amiért kritizálták Erdogant, de az ország legnépszerűbb újságját egyszerűen államosították a kormányzó párttal szembeni álláspontja miatt.

 

Orientalista.hu – Jack Fall


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »