Erdő Péter: Európában lényegi kérdés a kereszténység választása

Erdő Péter: Európában lényegi kérdés a kereszténység választása

A mai Európa lényegi kérdésének nevezte a hit és a hitetlenség közötti választás szükségességét Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek homíliájában a Szent Péter bazilikában az Ábrahám Közösségnek bemutatott szentmisén vasárnap.

Erdő Péter a Szent-Péter bazilika főoltára mögötti katedra-oltárnál mutatott be szentmisét, amelyet az egész bazilikában kihangosítottak. Az Ábrahám Közösség jelen levő több mint félezer tagjának mondott beszédében úgy fogalmazott, „olyan időkben élünk, amelyekben mindenekelőtt a lényegre kell figyelni. A részletek finomítása a nyugodt, előrelátó, széles egyetértés által jellemzett koroknak fenntartott feladat. Nekünk európai keresztényeknek ma ez a nyugalom nem adatott meg (.)”.

Olasz nyelvű beszédében a bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke hangsúlyozta, hogy „világosan látjuk és erősen érezzük, hogy a lényegi kérdés: a hit és a hitetlenség, a keresztény vagy a nem keresztény (lét)” közötti választás. Hozzátette, Krisztus szemében „értékes minden ártatlanul megölt ember, minden éhezéstől szenvedő gyermek, minden beteg és minden szenvedő. Számára értékesek azok, akiket az úgynevezett fejlett világ teherként érzékel (.) testvéreink sorsa iránt nem maradhatunk közömbösek”. A bíboros beszédét a közösség tagjai megtapsolták.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »